Check-in

Nyulak szigete, rókák faluja, lajhárok árvaháza - Állatmenedékek a világ körül

2015. február 18. - checkinblog

A múlt héten az online média kedvenc témája volt az a különleges hely Japánban, amit egyszerűen csak a rókák falvának neveznek. A Shiroishi közelében lévő intézmény valóban egyedülálló, hiszen itt szelíd rókák között sétálhatnak a látogatók, amit azért nem mindennapi élmény. Nyilvánvaló tehát, hogy az itt készült fotók bejárták az internetet pillanatok alatt. Nem ez azonban az egytlen hasonló menedék a világon, amit különféle állatoknak tartanak fenn, és néha nem is kell a létrejöttükhöz emberi segítség - összegyűjtöttem a legérdekesebbeket, amelyek közül nem meglepő módon több is Japánban található.

foz_village-1.jpg

Zao Fox Village - Japán

A sort természetesen az ihletet adó intézmény indítja. A Zao Fox Village, ahogyan már említettem, Shiroishi városa mellett található, és 6 rókafaj egyedei lelnek itt menedéket. Japánban egyáltalán nem meglepő egyébként egy ilyen hely létezése, hiszen itt sokkal nagyobb tiszteletnek örvendenek a rókák, mint mondjuk nálunk. Nem tolvajoknak tartják őket, hanem misztikus erőt tulajdonítanak nekik.

A falu első része tulajdonképpen egy kisállat simogató, ahol vannak puha nyuszik is, vagy néhány elképesztően kedves róka, akiket meg is lehet simizni. Az igazán izgalmas rész azonban csak ezután jön, hiszen egy ajtó mögött várja a látogatókat a rókák kis világa, ahol valóban szabadon lehet közöttük sétálni. A bejáratnál, miután az ember kifizette a belépőt (felnőtteknek 1000 jen, gyerekeknek ingyenes), vehet 100 jenért eleséget, amivel itt megkínálhatja a rókákat. Az állatok ugyan szelidek, és hozzászoktak az ember közelségéhez, mégis a vadonban éltek egykor, így a gondozók azt ajánlják kézből senki ne etesse őket, inkább dobják eléjük a harapnivalót. Van olyan róka, amelyik félénkebb, mások körülrajongják a vendégeket és követik őket, ha ételt kaptak tőlük. Hosszú időt el lehet tölteni itt azzal, hogy az ember azt nézi, hogyan játszanak és pihennek azok az állatok, amik általában elbújnak a szeme elől. Az pedig külön előny, hogy a gondozók ugyan figyelnek a látogatók épségére, de állítólag egyáltalán nem zavaró a jelenlétük. Csak a vendég van és a rókák, meg ez a gyönyörű park.

foz_village-5.jpg

foz_village-2.jpg

foz_village-3.jpg

foz_village-4.jpg

Nyulak szigete (Usaga Jima) - Okunoshima, Japán

Okunoshima szigete valódi álomvilág a cukiságrajongók számára. Itt ugyanis mindenhol barátságos nyuszik százai rohangálnak, és megannyi videó kering a neten arról, hogyan veszik pattogva üldözőbe a friss répát vagy salátát lóbáló turistákat. Mivel ragadozók nincsenek a szigetem, és sem macskákat, sem kutyákat nem lehet ide behozni, az állatok nyugiban szaporodnak és éldegélnek. Ma tehát valóban a nyulak szigetéről beszélhetünk, ám nem mindig volt ez így. Okunoshimának sötét történelme van, itt kapott helyet ugyanis Japán vegyifegyver gyára, ami 1929 és és '45 között olyan 6000 tonna mérges gázt termelt ki.

A sziget lakott területektől távoli, titkos hely volt akkoriban, még a térképekről is lekerült. A kísérletekhez rengeteg nyulat hoztak ide és egyes legendák szerint a most itt élő nyuszik ezeknek a leszármazottjai, ugyanis a gyár bezárása után sokat szabadon engedtek az egykori dolgozók. Más történetek szerint a gyár nyulait elpusztították és a mostani populáció első egyedeit 1971-ben kisiskolások engedték itt szabadon. Bárhogyis volt, a sziget legnagyobb vonzerejét ma ezek a szőrmókok adják a katonai múzeum, a golfpályák és a strandok mellett. Érdemes ellátogatni ide, rövid hajóútra van csak a szárazföldtől, aztán hasonló élményben lehet részünk, mint például ennek a turistának az alábbi videón.

bunny-island-2.jpg

bunny-island-1.jpg

Macska szigetek - Tashirojima, Aoshima, Japán

A Miyagiban található Tashirojima az leghíresebb "macska sziget". Itt a helyi halászok tartottak cicákat, hogy megszabaduljanak az egerektől, aztán szépen lassan a macskák átvették a sziget felett az uralmat (hiszen mindig ez a tervük). A lakosság az '50-es években még több, mint ezer főt számlált, ám mára alig százan maradtak itt, és ők is nagyrészt 70 év felettiek. A cicák populációja ma már ennél jóval több, és a lakók imádják, etetik őket, mert úgy hiszik, szerencsét hoznak nekik. A nyulak szigetéhez hasonlóan ide sem lehet behozni kutyákat, a macskáknak nincsen ellenségük. A gyakran idelátogató állatorvosok felügyelik az egészségüket és tartják rendben a körülményeket. A szigetet a szárazfölddel összekötő kompok kapitányai maguk is meglepődtek azon, hogy egyre több turista keresi fel a szigetet, akik konkrétan csak a cicák miatt jönnek. Számukra már különleges manga apartmanok is készültek, amiket Shotaro Ishinomori tervezett.

cat-island-1.jpg

cat-island-4.jpg

cat-island-5.jpg

cat-island-3.jpg

Nemrég egy másik cica szigetet is felkaptak a látogatók, miután a Kolmetoista nevű Twitter felhasználó rengeteg képet posztolt róla. Aoshima szigetén ugyanúgy elszaporodtak a cicák, mint Tashirojimán, csak ennek a helynek mindössze 17 állandó lakosa maradt napjainkra, több, mint 100 dorombolóssal. A sziget egy nagyon kedves, csendes hely, ahol nincsen egyetlen hotel vagy étterem se, és egy részét el kellett zárni a turisták elől, hogy a helyiek nyugodtan éldegélhessenek továbbra is.

cat-island-6.jpg

Japánban egyébként még számos macska sziget létezik, náluk ez természetes jelenség. Itt megismerhettek még párat ezek közül. A japánok nagyon szeretik ezeket a kisállatos helyeket, mert gyakran nem engedélyezett, hogy a lakásaikban állatot tartsanak - így itt élik ki a cukiság utáni vágyukat.

Lajár menedék - Costa Rica

A Costa Ricában található Sloth Sanctuary, vagyis inkább lajhár árvaház a világ egyik legismertebb kisállat menedéke, amit főleg az Animal Planet "Meet the Sloths" című sorozatának köszönhet. Persze a népszerűségben jelentős szerepet játszott az is, hogy az internet mostanában eléggé felkapta a lajhárokat, különösen a bébiket. Azokból pedig van itt bőven, a menedék ugyanis főleg elárvult kislajhárok felnevelésével foglalkozik, akiket felnőtt korukban tovább gondoznak, mert a vadonba történő visszaszoktatás még a kísérleti fázisban van. Persze a sérült kifejlett lajhárokat is meggyógyítják, akik utána visszatérhetnek a dzsungelbe.

A Sloth Sanctuaryt Judy Avey-Arroyo és Luis Arroyo alapította, és 1997 óta számít hivatalos lajhármentő intézménynek. A házaspárnak a '70-es évek közepétől volt Costa Ricában birtoka, Limónhoz közel, ahol kihalófélben lévő fajokat próbáltak megmenteni. Ez '91-ben lerombolta egy földrenglést, azután húztak fel a helyére egy kis hotelt, ahová behozták az elős árva hármojjú lajhárt, Buttercupot. Állatkertektől kértek segítséget, de senki nem értett a bébilajhárokhoz, így a józan paraszti eszükre hallgatva gondoskodtak róla. Ez annyira jól ment, hogy a több mint 20 éves jószág ma is a menedék arca. Buttercupot újabb apróságok és sérült állatok követték, és a menedék igazi szakértője lett az állatok gondozásának. Mára több, mint 500 egyedet mentettek meg, 149 állat a Sanctuary állandó lakosa. Egy PhD hallgatóval, Rebecca Cliffe-fel dolgoznak azon, hogy minél jobban megismerják a vadon élő lajhárok szokásait és mindennapjait, hogy képesek legyenek a bébiket a kinti életre megtanítani a későbbiekben. Nagyon fontos munkát végeznek, miattuk tudunk ma nagyon sokat ezekről a furcsa állatokról.

A menedék szabadon látogatható, csak vasárnap van zárva, és megszállni si lehet itt, hiszen eredetileg egy hotelről van szó. Erről itt kaphattok több információt. Nekem nagy álmom egyszer eljutni ide, és nagyon csodálom a családot a munkájukért (hiszen ma már a gyerekek is besegítenek a melóba).

sloth_sanctuary_13_2928209k.jpg

sloth_sanctuary_11_2928207k.jpg

sloth_sanctuary_2_2928185k.jpg

sloth_sanctuary_4_2928191k.jpg

Malacok szigete - Big Major Cay, Bahamák

Igen, a malacok tudnak úszni, és nagyon szeretnek is. Különösen a Big Mayor Cay disznói, akik mára teljesen elfoglalták az egyébként lakatlan szigetet. A mostanában inkább Pig Beachnek vagy Pig Islandnek hívott hely partjainál a malacok vígan lubickolnak a vízben, és üdvözlik az arra járó utazókat és helyieket, akik enni adnak nekik. A rendszeres tápláléknak köszönhetően az állatok szaporodnak, és jelenleg nagyjából huszan osztoznak a szigeten néhány kecskével és macskával.

Az rejtély, hogy valójában hogyan került ide ez a populáció. Egyesek szerint tengerészek hozták ide őket, majd megfeledkeztek rólunk, mások úgy gondolják, őseik hajótöröttként értek itt földet. Persze az is lehet, hogy egy rendkívül jó marketinges vénával rendelkező üzletember telpítette ide őket...ki tudja. Akárhogy is kerültek ide, az biztos, hogy jelenleg látványosságként tartják őket számon, akikhez a közeli Fowl Cayről túrákat is szerveznek. A látogatók együtt is úszhatnak a malacokkal, akik nagyon szelídek, csak arra kell figyelni, hogy ne ugorjanak be a csónakba a vacsorájukért. Ettől függetlenül nagyszerű élmény lehet meglátogatni őket!

pig-island-1.jpg

pig-island-2.jpg

pig-island-3.jpg

pig-island-4.jpg

Nagyon sok más állati menedékhely létezik még, van olyan sziget, ahol lovakat gondoznak, máshol majmok vagy elefántok élhetnek biztonságban és lajhár árvaházból is nyilt már újabb. Az itt bemutatott, talán leghíresebb ilyen intézmények vagy területek most adnak egy képet arról, milyen is az, amikor emberek és állatok nyugiban képesek egymás mellett és egymásért élni, miközben a helyi turizmusnak is elég jót tesznek ezzel. Aztán legközelebb szétnézek itthon is, de a veresegyházi Medveotthonban mindenképp!

Fotók: Fox Village-BoredPanda, Justin Velgus; Nyulak szigete-Jeffrey Friedl, Flickr; Macska szigetek-Kotaku, AtlasObscuraKolmetoista;  Lajhár menedék-The Furrtographer; Malac sziget-Jim Abernethy,Eric Cheng

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr717181461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2015.02.19. 17:19:50

Azon kicsit csodálkozom hogy a nyulak szigetén nincsenek ragadozómadarak,a szárazföld/másik sziget nincs messze,bármikor átrepülhetnének onnan és ennyi szabadon és rejtőzködés nélkül élő eleség mellett minden fán kellene lennie egy sas/sólyom/vércse stb. fészeknek.
A disznók szigete is inkább marketing lehet ha csak 20db disznó él ott-miközben ha egy átlag kocától 6-12 kismalac születik évente többször akkor százasával kellene lenniük.
süti beállítások módosítása