Check-in

Aktív kirándulás Pest mellett: Vadálló-kövek és a Prédikálószék

2015. február 26. - checkinblog

Budapest környékén szerencsére sokféle lehetőségünk van hétvégente kicsit kimozdulni a természetbe. Persze a legtöbben inkább nyugis, sétálós kirándulásokra vállalkoznak, jól bevált és kitapasztalt terepen, de vannak olyan látványosságok, amikért érdemes egy kicsit jobban aktivizálni magunkat. Az az egynapos (vagyis inkáb egy-délutános, szóval nem kell megijedni) túra, amit most ajánlani fogok nektek, éppen ilyen, hiszen Dömösről megyünk fel a Vadálló-kövekhez, majd a Prédikálószékhez, ahonnan elképesztő panorámában lehet gyönyörködni. Megnő a pulzusszám jócskán, de megéri!

vadallo-11.jpg

A Vadálló-kövek Dömös külterületén található, így innen érdemes elindulni. A község Budapestről nagyon könnyen és kényelmesen megközelíthető, a tömegközlekedés is teljesen élhető oda meg vissza, sok buszjárat van egész nap. Ráadásul Dömös elképesztően kedves és szép kis falu, ahol a kirándulás előtt és után érdemes pihegni egyet néhány hatalmas gesztenyefa árnyékában (mert azokból van itt rengeteg).

A faluban a Király-kúti utca felé kell venni az irányt, itt van ugyanis a kiindulópont, ahonnan egy darabig együtt futnak a különböző túraútvonalak jelzései. A faluból kiérve a patak mentén haladhatunk, ami gyönyörű környezetet ad, és nagyon könnyen "összefuthatunk" foltos szalamandrákkal is, amik az út menti fal mélyedéseiben, a fák gyökerei alatt szeretnek pihenni. Az állatokat érdemes megfigyelni, de óvatosan kell bánni velük és más itteni élőlényekkel és különleges növényekkel is, hiszen a terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett része.

vadallo-8.jpg

vadallo-66.jpg

szalamandraa_1.jpg

A Szentfa-kápolna után ágazik le a piros háromszöggel jelzett útvonal, ami már a Vadálló-kövekhez, onnan tovább pedig a Prédikálószékhez vezet. Egészen eddig kellemesen, nézelődve sétágathatott az ember, innentől viszont intenzívebb lesz a menet felfelé a kaptatón. Emiatt hasznos kifejezetten túracipőben nekivágni a terepnek, bár egy recésebb, hajlékony talpú sportcipőben is túlélhető a dolog. A túrabot pedig baromi jól jön a meredek és kőtörmeléktől csúszós emelkedőkön.

vadallo-55.jpg

Igazán nem szégyen az első kilátóponthoz felérve kicsit kifulladni, hiszen a Vadálló-kövek sziklaalakzatait a 20. század elején még a hazai hegymászók használták gyakorlóterepnek. Ezek a különleges képződmények vulkáni törmelékes kőzetből állnak, amit a különböző eróziós hatások formáltak egyedi alakzatokká. Annyira egyediekké, hogy neveket is kaptak, mint Nagytuskó, Széles-torony, Bunkó, Függőkő, Felkiáltó jel vagy Árpád trónja. Itt nem kell sajnálni az időt a nézelődésre, hiszen a látvány nagyszerű a Rám-heggyel és Dobogókővel. Érdemes kiülni a sziklák tetejére, és belebámulni a tájba. Innen már nincsen messze a Prédikálószék, és lehet választani egy erdei út vagy a sziklákon keresztülfutó ösvény között. Mindkettő meredek, de az erdei egy egészen kicsit könnyebb. 

vadallo-33.jpg

vadallo-44.jpg

vadallo-77.jpg

Arra senki ne számítson, hogy amikor elér a Prédikálószékhez, nem lesz ott egy lélek sem. Itt ugyanis, pláne, ha jó időben megyünk, mindig sokan vannak, akik éppen megérkeztek a céljukhoz. De el kell ezt nézni nekik, hiszen a panoráma megmagyarázza a helyszín népszerűségét. Innen ugyanis belátható a teljes Dunakanyar Zebegénnyel, Dömössel, Nagymarossal, de még akár a Szentendrei-szigetig is ellátni. Maga a Prédikálószék egy hatalmas andezit szikla, ami 639 méteres magasságával a környező hegycsoport legnagyobbja.

vadallo-22.jpg

Innen másfelé is továb lehet indulni, csak figyelni kell a jelzéseket, de mi visszafé, nagyjából azonos vonalon mentünk végig, hiszen a Vadálló-köveket jó újra látni. A táv normál tempóban, bámészkodással odafele nagyjából másfél óra, vissza valamivel kevesebb. Nézzétek meg, járjátok végig, érdemes kellemesen elfáradni miatta egy kicsit!

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr727218819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HowAreYouOneAVetésün? 2015.02.26. 17:19:20

ugyanolyan olyan szép most is, mint 20 éve.

GerilLaca · http://gerillagasztro.blog.hu/ 2015.02.26. 18:44:15

Szigorúan védett foltos szalamandrát fogdosni...
Ezért (sem) szeretem, hogy az olyanok, mint TI legálisan bejárhattok az erdőbe...

Jericho739 2015.02.26. 19:04:17

Kedves Barátaim! A természet azért van, hogy élvezzük. Nem igazán értek egyet azokkal a nézetekkel, miszerint egy természetvédelmi terület legyen zárt. Ha nem mehetünk be, nem nézhetjük meg, akkor minek-kinek van, Netán azoknak a kivételezetteknek, akik a szabályokat alkotják? Az természetesen más kérdés, hogy ha már ott vagyunk, a lehető legnagyobb mértékben ügyeljünk a rendre, a tisztaságra. De ha netán megfogok egy szalamandrát és nem teszek benne kárt, azzal csak még jobban rácsodálkozom a természet eme nagyszerű teremtményére. És ha ilyenkor tavasszal egy kirándulás alkalmával eléggé el nem ítélhető módon esetleg leszakítok EGY hóvirágot (itt a hangsúly az EGY-en van) akkor ne fenyegessen senki különféle büntetésekkel

never again 2015.02.26. 19:21:47

NEM nyúlunk szalamandrához (és más állathoz sem)! köszönöm

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.02.26. 19:24:07

@Jericho739:

"ha ilyenkor tavasszal egy kirándulás alkalmával eléggé el nem ítélhető módon esetleg leszakítok EGY hóvirágot (itt a hangsúly az EGY-en van) akkor ne fenyegessen senki különféle büntetésekkel"

Ha minden arra járó turista így gondolkodna, egyetlen hóvirág sem maradna.:( Nem hiába védett növény, aminek a károsítása, elpusztítása igenis elítélendő. Miért nem elég, ha lefotózod? Az is örök emlék, és még az az egy darab - mert minden darab számít - virág is élhet tovább békében. A kárpátaljai Huszt melletti nárciszmező pusztulásán mérhető le igazán, mit jelent az efféle mentalitás, ha tömegessé válik, pedig ott még őrök is figyelik, hogy ki tépi le a virágokat.:(

Az etikus természetjáró nem saját tulajdonaként tekint a természetre, nem viszi haza és nem háborgatni akarja, hanem örül, hogy nézőként csodálhatja a szépségeit, lehetőleg úgy, hogy látogatása minél kevesebb nyomot hagyjon. Erről szól a természetjárók tízparancsolatának az egyik pontja is:

www.szkte.hu/tizp.htm

Egyébként vannak turisták elől elzárt területek is a természetben, éppen azért, hogy ott tényleg háborítatlanul élhessenek az élőlények, a nem feltétlenül etikus túrázóktól védve, ilyen pl. a Bélai-Tátra vagy a Retyezát egy része.

mt-03 2015.02.26. 19:59:37

hagyjatok is ott, majd jonnek a becsuletes svedek es leviszik nektek a moszkvara nemi teritesi dij fejeben...

checkinblog 2015.02.26. 20:13:08

@Dexter84: @never again: csak, hogy pontosítsunk, a szalamandra nem fokozottan védett, hanem védett faj, ami között azért van különbség. természetesen az utóbbi sem jogosít fel senkit arra, hogy a kisállatot bárki zavarja, elpusztítsa és élőhelyét tönkretegye, esetleg onnan elvigye és otthon bámulja egy terráriumban. ezzel nyilván mi, kirándulók is teljesen tisztában voltunk, és mivel ritka nagy állatbarátok vagyunk, eszünk ágában sem volt a szalamandrát bántani (ahogyan szerintem ezzel minden normális ember is így van). pusztán érdeklődésből vettük kézbe pár pillanatra, és kattintottunk róla fényképet, hiszen ez nagy élmény, és jó dolog megmutatni másoknak, mert így minél többen megismerhetik ezekt a különleges állatokat. és éppen emiatt szerintem egy ilyen fotó, még ha hozzá is nyúltunk a jószághoz (aminek a szemében egyébként látszik a hatalmas rettegés is....), csak pozitív szándékkal és hatással bír, és elkészülte után vissza is tettük a szalamandrát oda, ahol éppen pihengetett (megjegyzem, a napon, szóval még csak azzal sem ártott neki senki, hogy kirángatta a napfényre...). nem gondolom, hogy ezzel visszafordíthatatlan traumát okoztunk volna a szalamandrának, aki csak nyugisan nézelődött. azzal én sem értek egyet, ha valaki megfogdossa, nyünyörgeti és nyomorgatja, vagy kisgyerek kezébe adja ezeket az állatokat, de ez itt most egészen másról szólt. viszont ha így álltok a dologhoz, akkor gondolom gerald durrelt is leüvöltöttétek volna minden hasonló lépéséért.

kata/check-in blog

Yo! Maaan! 2015.02.26. 20:27:40

Hóvirág védett... hagyjatok már a hülyeséggel! :)
Kankalin. Vannak területek, ahol sárgállik a domboldal.
Tavaszi hérics. Rogyásig vannak vele a sziklás déli oldalak.
Ettől függetlenül én békén hagyom ezeket, de ne károgjon már senki, ha meg szeretném nézni!

GERI87 2015.02.26. 20:54:24

Attól még hogy hozzáért egy állathoz, annak semmi baja nem lesz, nem marad maradandó lelki sérülése:)
A növényekkel, virágokkal ugyanez van.
Ami a gond, az a szemetelés és a rongálás, ez utóbbi nem a természetben hanem pl a padokban, kihelyezett kukákban táblákban stb.

Hóvirág:
Szedése évszázados hagyomány és hatalmas mezőkön nyílik...csak azért büntetik mert az unió így rendelkezett, gyakorlati oka MO-on nincs.
A hagymáját a földben kell hagyni és kész!
Ha ritkult is egyes helyeken, az nem a szedés miatt van (akkor már rég nem lenne) max amiatt hogy maga az erdő tűnt el vagy károsult....az meg megint csak nem a szedők hibája.

never again 2015.02.27. 06:09:49

- Az, hogy az állat védett-e vagy nem, lényegtelen. NEM fogdossuk őket, pont. szívesen
- Az, hogy te a szagodat hagytad az állaton, esetleg egyéb módon befolyásoltad az ő folyamatait, igenis számít, csak persze te azt már nem látod, mert hazamentél blogot írni.
- Ha mindenki úgy gondolkozna, hogy de csak ő, és az nem számít, már a fél világ hazahordta volna az erdőt, csak szólok.

Ne említsd magad egy lapon Gerard Durell-lel :D

Ezentúl inkább maradj a városban ;)

samot 2015.02.27. 07:06:44

Végre egy blog ami az itthoni szépségeket mutatja be és nem a külföldöt reklàmozza!Gratula még több ilyet!!!

Andie 2015.02.27. 09:06:09

Szoktunk errefelé kirándulni, legutóbb Dobogókő környékét sétáltuk be, de ezeken a képeken sok új részt láttam, köszi a kedvcsinálót!
Ez a szalamandra nem mérgező? Valamiért olyan emlékeim vannak, hogy jóapám engem egyszer nagyon leteremtett, plusz félórás kézmosás, amiért megfogtam egy ilyet az árokparton. (hát még ha kitettem volna a képét egy blogra a vérengző állatvédők elé :) )
hu.wikipedia.org/wiki/Foltos_szalamandra

GERI87 2015.02.27. 10:04:10

@never again:

"NEM fogdossuk őket, pont. szívesen"

Semmi baja nem lesz! Nem mintha annyira meg lehetne őket fogni, meg annyira akarnánk...

"Az, hogy te a szagodat hagytad az állaton, esetleg egyéb módon befolyásoltad az ő folyamatait, igenis számít,"

-A szagos dolog egy hülyeség, mese gyerekeknek, mi baja lesz egy pocoknak ha hozzáérsz? A többiek kivégzik rituálisan?:)
-A természet nem független tőlünk, benne élünk, részei vagyunk....attól még hogy meglát egy őz meg rálépsz egy bogárra.. nem fog visszafordíthatatlan kár keletkezni.

"már a fél világ hazahordta volna az erdőt, csak szólok."

Meg is teszik:)
Azzal tüzelnek...és nem szalamandrákat fogdosnak.

"Ezentúl inkább maradj a városban ;) "

Hát ennyi baromsággal neked kéne ottmaradni...mint a városi apuka: "Ne nyujjá a bambihoz Pistike mer az anyja élve eltemeti de előbb lerágja a kukidat"

Chubbie 2015.02.27. 11:44:22

Jajj istenem, mennyi idegbeteg természetjáró, hát nem lenyugodni járunk ki? A blogra meg azért, hogy ha mégsem sikerült lenyugodni, vagy mi?
Amennyire lehet, aktívan ne avatkozzunk bele a természetes élőhely folyamataiba, még azzal sem, hogy fel-le pakolgatjuk az állatokat meg simi, meg ilyenek, a fotó (persze itt is lehet cizellálni, hogy kinek a pofájába mikor vakuzunk, meg ilyenek, de ebbe inkább nem mennék bele) és az élmény együtt szerintem elég megkapó. Úgy kell gondolkodni, hogy ha mindenki ezt tenné a jó lenne vagy sem... A természet raszkolnyikovi dilemmáit pedig hagyjuk meg a medvének, majd ő elintézi...:-)

GERI87 2015.02.27. 11:57:36

@Chubbie:

"azzal sem, hogy fel-le pakolgatjuk az állatokat "

Múltkor megfordítottam egy csigát! Ennek beláthatatlan következményei lesznek a csigatörténelemre....háhá..
A nyulakkal, őzekkel meg "versenyezni" szoktam motorral...ők nem tudták hogy mi van, de azt sem hogy az útról le is lehet menni jobbra vagy balra:)

GerilLaca · http://gerillagasztro.blog.hu/ 2015.02.27. 19:59:59

A többiről elmondtam a véleményemet.
Egyet kérek, Durell-hez ne hasonlítsd magad kérlek.
Ezer okot tudnék felsorolni miért ne...
Ő a tudomány szolgálatában filmezett, azért , hogy olyanok is láthassák ezeket a dolgokat akik soha nem jutnak el ilyen helyekre, azért dolgozott, hogy 100 év múlva is látni lehessen azt aminek az elpusztításán dolgozunk, ti divatturisták azért jártok erdőbe, azért blogoltok, mert menő, mert pénz van benne, meg mert isssszonyúan önmegvalósítás, meg relax és a többiek...
Találkozok veletek erdőben, hegyen, sziklán és bevallom, mindig veletek van a baj.
Egyetlen nyitott kérdés maradt: hova menjen a természet relaxálni miután kiürültetek belőle?

checkinblog 2015.02.27. 22:00:15

@Dexter84: senki nem hasonlította magát durrellhez, kicsit túl komolyan veszed ezt az egész témát szerintem. egyszerűen csak egy példának hoztam fel, mert a szándék nagyjából ugyanaz, és úgy gondolom, feleslegesen pörögsz rajta. parttalan vitába nem mennék bele innentől, mert ordas természetvédőkkel nem is érdemes, személyeskendi pedig úgy, hogy egyáltalán nem ismerjük egymást, teljesen nevetséges és felesleges.

checkinblog 2015.02.27. 22:04:39

@Andie: igen, mérgező, ezt a mintázata is jelzi, nem ajánlatos nyalogatni (bár ezt miért is tenné bárki :D ), vagy miután az ember hozzért, ne tegye a szájához a kezét és ne nyúljon a szemébe. a kézmosás szükséges (mi alkoholos kézfertőtlenítővel oldottuk meg a dolgot) (amiből nem jutott a szalamandrára nyilván, még mielőtt ezért is meglincselnének :D :D )

checkinblog 2015.02.27. 22:05:51

@samot: Azért vannak külföldi témák is, de törekszünk a hazai saját anyagokra, nézz vissza máskor is ;)!

Moin Moin 2015.02.27. 22:53:56

@Dexter84: @never again: @Mj:

Ein Jäger aus Kurpfalz,
Der reitet durch den grünen Wald,
Er schießt das Wild daher,
Gleich wie es ihm gefällt.

Juja, Juja, gar lustig ist die Jägerei
Allhier auf grüner Heid',
Allhier auf grüner Heid'!

:-)
süti beállítások módosítása