Check-in

Lenyűgöző helyek, amikre filmek miatt figyelt fel a világ

2015. március 24. - checkinblog

Az olyan nagyvárosokhoz, mint New York, Párizs, London vagy éppen Róma, számos világhírű film kötődik annyira, hogy gyakran még a címükben is szerepelnek. Persze a hozzájuk hasonló népszerű helyek nem a filmek miatt lettek híresek, inkább karakterükkel és történelmükkel hozzáadtak a történetekhez. Vannak viszont olyan lenyűgöző úti célok, amikre azért figyelt fel igazán a világ, mert egy kasszasiker vagy egy népszerű sorozat helyszínét biztosították. Bár a premierek előtt is szépen működött ezeken a területeken a turizmus, a filmrajongók miatt ma már igazán felkapott helyeknek számítanak - ezekből következnek most a legizgalmasabbak, ahová bármikor indulnék!

got-1.jpg

Új-Zéland - A Gyűrűk Ura trilógia

Ugyan Új-Zéland már Peter Jackson filmjei előtt is elég népszerű úti cél volt, a trilógia sikere elképesztő lökést adott a helyi turizmusnak. A Gyűrűk Ura sorozatból megismert csodás helyek és a filmesek által hátrahagyott hobbitlakok egyaránt hatalmas vonzerőt jelentenek, hiszen a fanatikus rajongók azt akarják látni, milyen a Megye, másokat pedig egyszerűen megragadott a moziban látott táj szépsége. A helyiek ezekre egyébként ma már rendesen apellálnak is, és a turisztikai hirdetéseket gyakran kapcsolják Tolkien világához, valamint különféle Gyűrűk Ura túrákat is szerveznek. Csak a matamatai hobbit házikóknak évente több, mint 80 ezer látogatója van.

hobbiton.jpg

hobbiton2.jpg

hobbiton3.jpg

Koh Phi Phi Leh  - A part

Amikor 2000-ben a mozikba került A part, egyszeriben mindenki arra a csodás helyre vágyott, ahol azok a nem is annyira csodás dolgok történtek a sztori szerint. A film közvetlen helyszínét a thaiföldi Phi Phi szigetek közül Koh Phi Phi Leh adta, ami ma éppen ezért a legnépszerűbb a csoportból. Különlegességét a Maya Bay öböltől kapja, amit 100 méteres sziklák vesznek körül, elképesztő látványt nyújtva. A 200 méter hússzú, puha fövenyes partot imádják a turisták, akik szintén odáig vannak a kristálytiszta, smaragdszínű vízért is. Nem mondom, el tudnék itt viselni pár hetet. Külföldi tudósítónk, Dóri egyébként nem is olyan rég volt itt, és képes beszámolóval készül róla!

phiphi.jpg

phiphi3.jpg

phiphi2.jpg

Ta Prohm templom - Tomb Raider

Angelina Jolie Angkor ősi templomai között domborított először Lara Croft szerepében, ami olyan jól sikerült, hogy az egyik kambodzsai helyszínt ma már a helyi idegenvezetők is Tomb Raider templomnak nevezik miatta. Ez a hosszú múltra visszatekintő építmény a hatalmas gyökerekkel átszőtt Ta Prohm templom. Ugyan Angkor önmagában is elég erős turisztikai vonzerő az országban, de a wannabe Tomb Raiderek és kalandorok áradata a filmet követően azért megtette a népszerűsítő hatását. Dóri korábbi beszámolójában bemutatta már a templomvárost, amit itt jobban megismerhettek.

tahprom.jpg

tahprom2.jpg

Petra - Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

Nem egy ember kapta fel a fejét értetlenül, amikor megtudta, hogy az az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című titokzatos rejtek nem csak egy filmes díszlet. A helyszín nagyon is valódi, még ha valószerűtlennek is tűnik, és Jordániában található. Petra a nabateusok virágzó fővárosa volt régen, ám a hetedik század környékén hanyatlani kezdett és elnéptelenedett. Egy idő után nem is tudott már róla senki, csak a helyi beduin pásztorok (talán innen is jött az ötlet, hogy ez lehetne a titokzatos díszlet). Az 1800-as évek lején fedezték fel újra, és ma a világörökség része, amit rengeteg Indy kalapos rajongó keres fel. A filmben az utolsó lovag a város részét képező leghíresebb templomban, az Al Khazneh-ban rostokol.

petra.jpg

petra2.jpg

Skopelos - Mamma Mia!

Skopelosra gyakran mondják, hogy ez a tökéletes görög sziget és talán igazuk is van. Az biztos, hogy olyan tiszta partjainál a tenger, hogy olyan kevés van még a görögöknél is. A sziget legnépszerűbb partja a Panormos város melletti Milia, de nem ettől lett ismert. A 2008-as Mamma Mia! című filmben ugyanis Kastani partja szerepel, hiszen a forgatás nagy része itt zajlott, amit a színészek is imádtak, nem véletlenül. Skopeloson 365 templom található, a rajongók mégis a film esküvői jelenetének helyet adó Agios Ioanissto Kasti kápolnába mennek házasodni, amit ma már Mamma Mia templomnak is neveznek. Az apró sziget idegenforgalma ugrásszerűen megnőtt a mozisiker után, ma már igazi turistaparadicsom, aminek természetességét azért próbálják megőrizni.

skopelos1.jpg

skopelos2.jpg

skopelos3.jpg

Kefalónia - Corelli kapitány mandolinja

A Mamma Mia! előtt a mozifanatikusok Kefalónia szigetét imádták, ahol a Corelli kapitány mandolinját forgatták. A film jeleneteinek nagyrészt a Sami nevű falu, valamint az Antisamos part adott otthont, de a gyönyörű sziget más tájai is szerepeltek benne. Legalább olyan tiszta itt is a tenger, mint Skopelosnál, de talán már jóval nagyobb itt a nyugi, szóval nem kell tömegektől tartani.

kefalonia3.jpg

kefalonia2.jpg

Dubrovnik, Split, Ston - Trónok harca

Horvátország csodás történelmi városait a Trónok harca sorozat alkotói szemelték ki impozáns háttérnek a második évadtól kezdve. Dubrovnik King's Landinggé változott a tévében, az ott található Lovrjenac erőd pedig nem más, mint a Red Keep. A Split melletti Klis erőd Daenerys főhadiszállása, és maga a város a negyedik évadban jelent meg, a Krka Nemzeti Park pedig gyönyörű tájképeket adott az epizódokhoz. Ston városa ugyancsak látható a sorozatban, mostanában pedig a Splitben található Diokleciánusz palotában is filmeztek, ki tudja, milyen szerepet kap ez az ötödik évadban. A sorozat népszerűségét kihasználva egyébként számos túrát szerveznek szerte Horvátországban, melyek vagy csak egyes városokat járnak végig, vagy végigmennek az összes filmes helyszínen, borkóstolókat beiktatva.

got-1.jpg

got-2.jpg

got-3.jpg

got-4.jpg

got-5.jpg

Blue Ridge-hegység - Éhezők viadala

Az Éhezők viadala filmek első részének legtöbb jelenetét az amerikai Blue Ridge-hegységben, pontosabban a DuPont állami erdő területén, valamint a környező városokban forgatták. Az izgalmaknak hála a könyvek és a filmek rajongói közül egyre többen keresik fel az egyébként is kifejezetten vadregényes erdőségeket, folyókat és hágókat, ahol pontosan megtalálni a történet alakulásában kulcsfontosságú helyszíneket. Így bírhat embereket kirándulásra egy film, nem is rossz.

blue-ridge.jpg

blue-ridge2.jpg

Albuquerque - Totál szívás

A nálunk Totál szívás címen futó Breaking Bad nem csak az új-mexikói Albuquerque-ben játszódik, de ott is forgatták. Így nem véletlen, hogy a kult státusznak hála a rajongók számára már Breaking Bad túrákat is szervezek a városban, amiken meg lehet nézni a híres, és teljesen valóságos helyszíneket. Az ember úgy érezheti, együtt éldegél egy rövid ideig a szereplőkkel.

albu.jpg

albu2.jpg

Villa del Balbianello, Comói-tó - Csillagok háborúja, James Bond

A 1700-as évek végén épült olasz villa  turisták által kedvelt Comói-tó egyik ékessége. A Lenno városa melletti tóparton álló épületet a filmes kapcsolattól eltekintve is érdemes meglátogatni, ha éppen arra jár az ember, de talán úgy még érdekesebb a dolog, ha eszünkbe jut, hogy bizony itt csókolózott Padme és Anakin a Csillagok háborúja II: A klónok támadása című részében. Persze ezen kívül más fontos eseményei is történtek itt az epizódnak, melyekhez csodás hátteret adott a villa, valamint a tó környéki táj is. Az épület egyébként a felújított Casino Royale alkotóit is megihlette, a Daniel Craig által játszott James Bond itt vonult szanatóriumba. A Comói-tavat és a villát Milánóból könnyen el lehet érni, kár kihagyni, hiszen nyitva áll a látogatók előtt!

A Csillagok háborúja különböző részeiben egyébként még számos olaszországi, spanyol és tunéziai helyszín is szerepel, ezekről itt olvashattok bővebben.

villabarbinello.jpg

villabarbinello2.jpg

villabarbinello3.jpg

 

Képek és további források: Lonely Planet, Business Insider, Abc.net.au, Trivago

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr737284721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.03.25. 14:23:27

Azért azt remélem, hogy nekünk, magyaroknak Dubrovnik vagy Split a Trónok harca előtt is ismerős volt. (Diocletianus császár nevét én még sosem láttam magyar átírással.) De Petra vagy Angkor is elég híres volt az ott játszódó filmek bemutatása előtt is.

checkinblog 2015.03.25. 15:03:19

@Mj: én már láttam sokszor, ezért bátorkodtam így írni :). egyébként a poszt elején szerepel, h nyilván nem kizárólag emiatt ismerik őket az emberek, de nagyot löktek az ottani turizmuson a filmek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.03.25. 17:31:18

@checkinblog:

Talán azért is furcsa a számomra, mert amíg latint vagy törit tanultam, addig csak a görögnél volt teljesen elfogadott a magyaros átírási norma is, lehet, hogy azóta a latin esetében is elterjedt ez a tendencia, és a végén mindenki Cézárt, Tibériuszt és Nérót fog írni, annak ellenére, hogy valószínűleg nem is így ejtették ezeket a neveket.:) (Mondjuk azt kétlem, hogy az ókorosok és filológusok hirtelen átváltanának erre az írásmódra.)
Végülis, számomra inkább az a fontos, hogy egyre többen ismerik meg ezeket a szép helyeket, hogy mi miatt, az már másodlagos.

egyinges 2015.03.25. 21:34:33

A filmtörténelem egyik legjobb helye kimaradt a felsorolásból: Budapest VIII. kerület Szigony u. Gólya presszó. A film, amiből ismert: Roncsfilm

agnesko 2015.03.25. 22:33:44

Az In Brugges c. film is komoly turista többletet hozhatott a belgiumi Brugges városnak (ami egyébként gyönyörű, jártam ott, ahogy a filmben kissé alpárian, de találóan megfogalmazzák: egy kib*szott tündérmese :D )

ordasbacsi 2015.04.18. 16:23:03

Tendencia :-D
Micsoda szavak!
süti beállítások módosítása