Check-in

Palio di Siena - nem lóverseny, hanem életstílus

2016. augusztus 18. - checkinblog

A sienai palio a világ egyik leghíresebb ilyen eseménye, egy lóverseny, amit évente kétszer tartanak meg a városban. A helyiek azonban azt mondják, hogy nem is a verseny a lényeg, hanem maga az esemény a felkészülés, és az, amit ez jelképez: a város negyedeinek egyediségét, egységét és a lakók büszkeségét. Christian Sinibaldi fotós idén benézhetett a palio színfalai mögé és nagyszerű képekben örökítette meg a rendezvényt és az azt megelőző napokat. A képek mellé mesélek is egy kicsit erről az egészről.

palio-1.jpg

A palio nem egyedi dolog Olaszországban, más városokban is tartanak hasonló versenyeket, ám a sienai igazán különleges, ahová a turisták is szívesen elzarándokolnak. Siena városa ugyanis, ami azért egész évben elég gyönyörű, ilyenkor nyüzsgő helyszínné változik, ahol szuper a lakókkal együtt izgulni a fejleményeken.

Maga a palio egy 90 másodperces verseny, amire kétszer, általában július másodikán és augusztus 16-án kerül sor a város főterén, vallási ünnepnapokhoz kötve. 1644 óta egy olyan esemény a városban, ami megmozgatja a helyieket, nem is csak a küzdelmek napján, de a felkészülés során is - tulajdonképpen egész évben. Tíz lovas indulhat a győzelemért a Piazza del Campón, melyek mind egy-egy negyedet képviselnek.

palio-3.jpg

palio-4.jpg

Sienának 17 negyede van, az adott év versenyén mindig az a 7 indul biztosan, amelyik az előző évben nem szereztek versenyjogot, a másik hármat pedig melléjük sorsolják. Ugyanígy hozzásorsolják a 10 kiválasztott lovat a palión induló negyedekhez. A lovakat próbák során szoktatják a lovasokhoz, melyek közül a véglegest a palio napján nevezik ki a polgármester jelenlétében. A sienai kisfiúk nagy álma, hogy egyszer ők is lovasok lehessenek, ám ha a lovas esetleg leesik a lováról, a ló önmaga is megnyerheti a paliót a negyednek. A nyeremény maga a palio, ami egy festett selyemzászló Mária-képpel, melyből minden alkalomra újat készítenek.

A negyedek egyébként nagyon komolyan veszik a paliót, tényleg egész évben ekörül forog a lakók élete. Minden negyednek saját jelképei, színei vannak, melyek megkülönböztetik őket egymástól - és mindenki nagyon büszke arra a negyedre, amibe tartozik. A lakók elmondása szerint régebben sokszor tettlegességig fajult az izgalom a paliók előtt és után, ám mára sokkal civilizáltabb a helyzet és nincsenek verekedések. Akár van egy negyednek induló lovasa, akár nincs, akkor is számos nagyszabású vacsorával ünnepelnek a palio napján és sokáig utána is. Egyszerűen csak a paliót és azt, hogy ez az övék.

palio-6.jpg

palio-5.jpg

Amióta egyszer láttam egy dokumentumfilmet a sienai palióról, azóta szeretnék egyszer a részese lenni, biztos vagyok benne, hogy hatalmas élmény lehet. Idén ráadásul egy olyan nagyszerű dolog fordult elő, ami utoljára 1933-ban: ugyanaz a lovas és ló nyert júliusban, aki most augusztusban is, nevezetesen Jonatan Bartoletti.

palio-7.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról!

Fotók: Christian Sinibaldi 

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr5810425914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása