Check-in

Bevásárlás és színház egyszerre - Ilyen Catania halpiaca

2018. június 21. - checkinblog

Cataniában található Olaszország egyik legnagyobb és legnyüzsgőbb halpiaca, ahol a helyiek minden hétköznap és szombatonként is tobzódhatnak a friss tengeri áruban. Nem is olyan könnyű átadni azt a forgatagot, ami itt tapasztalni, hiszen kellenek hozzá a hangok és az illatok is, de most képek segítségével megpróbáljuk  megmutatni!

psc_57.jpg

Nemrég egy hetet töltöttünk el Szicílián, azon belül is Catania városában, ami egyszerre volt tökéletes bázis a szigeten történő barangoláshoz és izgalmas élettér is erre az időszakra. Sokan inkább körutazásokat tesznek Szicílián, pedig érdemes kicsit lecövekelni, hogy a helyiek életébe is belekóstolhassunk. Az utóbbit egyébként szó szerint értem: ha például Cataniában jártok, semmiképp ne hagyjátok ki a város központi piacát, melynek része a halpiac is.

psc_43.jpg

psc_41.jpg

Gyakorlatilag ahogy megérkeztünk a reptérről, a szállás felé menet egyből belecsöppentünk a Piscaria kaotikus világába, amit élelmiszerpiac vesz körül. A halpiac a 19. század eleje óta várja a városlakókat, akik közül sokak számára ma is a mindennapok része, hogy itt szerezzék be a hajnalban fogott tengeri finomságokat. Közvetlen a Piazza del Duomóról nyílik, az Amenano szökőkút mellett lehet egyik oldalon lesétálni ide. Szép kontraszt a hangos összevisszaság a főtér rendezettségéhez képest, ami máris megadja az alap hangulatot az egészhez. Maga a piac egy házakkal szegélyezett nagy placc, ami felett erkélyként is funkcionál az ott elhaladó út. Ide előszeretettel támaszkodnak le az öregek, akik akár egész nap figyelik, hogyan zajlik az adásvétel a halászok és a vásárlók között.

psc_9.jpg

psc_24.jpg

psc_21.jpg

Ez az adásvétel pedig nagyon hangos. Az árusok, legyenek vén tengeri medvék, vagy kezdő halászok, mind megpróbálják túlharsogni egymást, hogy megnyerjék a vevőket. Kész színház, amit művelnek, miközben a legszebb ruhájukban arra járó mammák és olasz urak nyakig taposnak a hallében, vérben és bélben, ami láthatóan egyáltalán nem zavarja őket. A turisták persze rendesen kiborulnak ettől, de a halszag az itt egy olyan dolog, amit piacozás után magadon is el kell viselni. Aztán ha egykor zárnak a pultok és eltűnik a forgatag, nagyon csendes és üres lesz minden pillanatok alatt, utána már csak a teret vegyszeres vízzel tisztító kocsi hangja zavarhatja fel a környéket.

psc_38.jpg

psc_62.jpg

psc_28.jpg

Ha eljöttök a piacra, érdemes először körbejárni, átnézni az árut és az árakat, és nem bedőlni a nagy akciózásoknak. Igyatok egy kis aperitivót a piac kioskjaiban, és ha megvan, mit vennétek, csapjatok le rá, alkudjatok egy kicsit és nagyon szeretni fognak azért, ha apróval fizettek és saját szatyrot vagy kosarat is visztek. A halpiacot övező élelmiszerárusokat sorakoztató kis utcákon mindent beszerezhettek, ami még a ételekhez kell, sőt. Ha már unjátok a tengeri herkentyűket, nagyon jó a hentesáru is, lehet kísérletezni. Mi többször is főztünk a cataniai piac termékeiből, és soha nem bántuk meg. Ráadásul töredék áron lehet így kijönni az étkezésekből. Amit nagyon ajánlunk a tengeri alapanyagokhoz, az a tészta, amit a Le Antiche Arti Della Pasta boltban szerezzetek be. Zseniális!

psc_52.jpg

psc_17.jpg

Cataniában fotózáskor a Kingston Canvas React kártyáit használtuk, melyek kifejezetten hatékonyak olyan helyzetekben, amikor folyamatos készenlét kell, és gyorsaság, hiszen mindig történik valami. Na, egy halpiac éppen ilyen hely, és mivel kiállták a próbát, bátran tudjuk ajánlani ezeket a termékeket!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról!

Szöveg: Szabó Kata, Fotók: Horpáczi Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr10014055958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása