Check-in

Egyedi szállást szeretnél? - Airbnb 1x1, nem csak kezdőknek

2015. április 07. - checkinblog

Pár éve még a Couchsurfing volt a nagy találmány azoknak az utazóknak, akik a hotelek helyett szerették volna ingyen, de megfelelő és különleges környezetben megoldani szállásukat, és olyan házigazdákra vágytak, akik majd megismertetik velük egy város kultúráját. Aztán 2007-ben jött az Airbnb, ami az ingyenességet eldobta, és professzionális szintre emelte a kölcsönös jófejség korábbi intézményét, majd rengeteg fejlesztés árán egy megbízható, átlátható és elképesztően jövedelmező rendszerré tette. Nem is véletlen, hogy ma ez a világ legnépszerűbb olyan oldala, ahol helyi házigazdáktól bérelhetünk szállást.

Az egyre több helyen bemutatott, nagyon menő és egyedi szállások láttán már olyan emberek is kedvet kapnak a szolgáltatás kipróbálásához, akiknek eddig ez meg sem fordult volna a fejében. Fontos azonban tudni, hogy a napjainkban népszerű, közösségi megosztáson alapuló gazdaság részeként az Airbnb lelke is az a szociális kapocs, amitől soha nem lehet hotelszobának tekinteni az itt kiadott szállásokat. Bár megvannak a profi keretek, nyitottabban kell hozzáállni az egészhez, mint a hagyományos szálláshelyekhez, és tisztában kell lenni a rendszer alapvető szabályaival, hogy az embert ne érjék meglepetések és csalódások. Ebben próbálok most segíteni, hogy a nyári időszakra már itt is bátran nézelődjetek szabad szobák vagy apartmanok után!

airbnb4.jpg

Körültekintően keress és válassz

A nagyobb városokban több ezer kiadó szállás is az utazók rendelkezésére állhat, így mielőtt megcsömörlenél a lehetőségektől, okosan szűkíts a keresésen.

- Elsőként el kell dönteni, hogy közös vagy privát szobát szeretnél, esetleg teljes apartmant. Mindegyik lehetőségnek megvan a maga előnye, de az első kettőnél biztos, hogy a lakást másokkal is meg kell osztanod, és általában a tulaj is ott lakik. Nyilván az előbbiek miatt szobát bérelni lényegesen olcsóbb, mint teljes lakást, így ha spórolnál és megismernél új arcokat, érdemes ezt választani. A teljes apartman ára nyilván mérettől, elhelyezkedéstől és felszereltségtől függ, de az a tapasztalat, hogy egy középkategóriás, béna külvárosi hotelszoba áráért simán lehet találni sokkal menőbb környékeken, szuper lakásokat. (Egyébként az Airbnb már nem a kifejezetten olcsó, de általában topis szállások gyűjtőhelye. A szállásadók törekszenek arra, hogy minél trendibbé tegyék bérleményeiket, melyek így vonzóbbak lesznek a vendégek számára, ami azért megnövelte az átlagos árakat is.)

-Ezután nagyjából lődd be, milyen kereten belül mozoghat az ár, így nem kell csorgatni a nyáladat elérhetetlen találatok után. Én egy picit magasabb felső határt adok meg, mint amennyi a büdzsé, így simán becsúszhat olyan találat, ami ugyan egészen picit drágább, de mégis az a tökéletes.

airbnb2.jpg

-Ha tudod az utazás dátumát, akkor pontosan add meg, mert a kereső így csak olyan találatokat ad majd, melyek a tulajok adatai alapján akkor elérhetőek. Bár az Airbnb arra kéri a szállásadókat, hogy frissítsék naptáraikat, ezt nem mindig teszik meg, így foglalás előtt érdemes rákérdezni az elérhetőségre. Ha többen mentek, akkor ezt is hasznos megadni, hiszen nem minden szálláson férnek el például öten, de akár még ketten sem.

- Ha fontos, hogy milyen környéken szállnál meg (például belvárost szeretnél, bulinegyedet, vagy egy focipálya mellett várnád a meccset), lődd be azt is a bővített keresésnél, és nem kapsz felesleges találatokat. Ugyanígy megadhatod, mekkora legyen a szálláshely, milyen ingatlantípusokat részesítesz előnyben, milyen szolgáltatások nélkülözhetetlenek számodra, és milyen nyelvet beszéljen a házigazda.

Ha már szemezel pár tuti szállással, persze rányomhatsz azonnal a foglalásra annál, amibe beleszerettél, de azért van néhány dolog, amit jó átnézni.

-Mit látsz elsőnek? A fotókat. Erősen növeli egy szállásadó megbízhatóságát, ha profilján az Airbnb saját, vízjelezett képei láthatóak. Ugyan a szolgáltató nem ellenőrzi a bérbeadókat, de ez azt jelenti, hogy a szálláson ott járt a hivatalos fotósuk, és elég valószínű, hogy azt kapod, amit látsz. Persze ez nem kötelező, de amúgy is csábítóbb egy olyan hely, amiről jó képeket tesznek fel, és a lényeg látszik rajtuk, nem egy kaspó közelről.

airbnb.jpg

-Persze ne dönts kizárólag a színes-szagos fotók alapján. A leírást hasznos alaposan átolvasni, hiszen sok minden nem látszódhat a képeken. Ez alapján tudhatod, mire számíthatsz pontosan (és ezt a szállásadónak biztosítania is kell). A leírás részletessége és tartalma sok mindent elárul a szállásadóról is. Ha róla akarsz még többet megtudni, nézd meg a profilját. Itt láthatóak az igazolt személyazonosító adatok is, melyekből minél több van, annál jobb.

-Evidensnek tűnhet, de: mindig nézd át a véleményeket. Az Airbnb egyik legfontosabb tulajdonsága ugyanis, hogy a bérlők véleményezhetik a szállásokat és azok tulaját. Ezekből derül ki legjobban, mennyire családias az a 'családiasnak mondott' szoba, vagy mennyire van közel az a 'nagyon közeli' metrómegálló. Mindig vannak felhasználók, akik túloznak negatív és pozitív irányban is, de amelyik tulajról alapvetően jók a visszajelzések, ott nehéz melléfogni.

Foglalás, lemondás, visszatérítések 

Foglalás előtt ellenőrizd az árat, hiszen a találati oldalon látható összeghez képest a végleges mindig kicsit magasabb lesz. A szoba árához ugyanis hozzáadódik egy egyszeri szolgáltatási díj, valamint esetenként takarítási díj és biztonsági kaució is. Ha még így is oké a végeredmény, nézd meg, milyenek a lemondási feltételek. Ötféle lehetőséget állíthat be a tulajdonos az egészen rugalmastól a nagyon kötöttig. Nyilván minél szigorúbbak a feltételek, annál kevésbé valószínű, hogy lemondáskor visszakaphatsz valamennyit a szállás díjából. A foglalásokat egyébként a bérlők és a tulajdonosok is módosíthatják és lemondhatják.

airbnb5.jpg

Egyes szállásoknál lehetőség van azonnali foglalásra. Itt a tulaj visszaigazolása nélkül tiéd a hely, ha elérhető, amikor szükséged van rá. Más esetekben kérést kell küldened a tulajnak a foglalásra, akinek 24 órája van jóváhagyni vagy elutasítani azt. Az Airbnb már a kérés küldésekor zárolja az összeget a számládon, de csak akkor emeli le, ha a fogadó fél pozitív visszajelzést adott. A tulaj mindkét foglalási típus esetében csak az érkezést követő 24 óra letelte után kapja meg a kért összeget a szolgáltatótól. Ez az eljárás mind a bérlőt, mind a szállásadót védi, hiszen ha valami nem oké a szállással vagy éppen a vendéggel, és az érintett fél egy napon belül jelzi azt, különböző vészforgatókönyvek léphetnek életbe (pl.: a bérlő visszakaphatja a teljes foglalási díjat). Az első 24 óra után is lehet jelezni problémákat, melyeket a tapasztalatok szerint az Airbnb nagyon igazságosan kezel.

Ez nem egy hotel

Ahogy már az elején mondtam, talán azt a legfontosabb tudatosítani magunkban, hogy az Airbnb felületén nem hotelszobákat foglalunk, hanem olyan emberektől veszünk ki szállást, akik puszta kedvességből, no meg nem is olyan kevés plusz pénz reményében, hajlandóak megosztani velünk a lakásaikat. Ez a személyesség szuper, hiszen: például a vendéglátók simán megmutatják kedvenc helyeiket, segítenek eligazodni a környéken, szóval miattuk egy helyi szemén keresztül láthatjuk a várost. Viszont a személyesség miatt kicsit alakítani kell a hagyományos elvárásokon és érdemes figyelni az alábbiakra:

- Mielőtt belevágnál a foglalásba, előbb kicsit csinosítsd a profilodat és lásd el mindenféle információkkal és igazolásokkal. Így a szállásadók jobban megbíznak majd benned, hiszen látják, hogy egy valós személy vagy. Végül is ugyanezt várod el tőlük, nem?

airbnb6.jpg

- Ne csapj bele a sűrűjébe, hanem mielőtt foglalnál, az Airbnb rendszerén belül beszélgess a szállásadóval. Oszd meg vele, mi az utazásod célja, érdeklődj tőle a szállás részleteiről, és arról is, elérhető-e a hely a kívánt időpontban (még akkor is, ha a kereső szerint az). 

- Itt nem lesz 24 órán át nyitva tartó recepció. Mindig pontosan és időben egyeztess arról, mikor érkezel és távozol. Hiszen szállásadód simán lehet, hogy éppen dolgozik, amikor becsekkolnál.

Az Airbnb-n a tapasztalatok szerint több para van a vendégekkel, mint a szállásadókkal, ezért olvasd át figyelmesen a szálláshely szabályzatát, és ami a legfontosabb: tartsd is be! Használd úgy a szobát vagy lakást, mintha egy barátodnál szállnál meg és ne feledd, szállásadód is írhat majd nyilvános véleményt rólad az oldalon.

-Írj őszinte visszajelzést a szállásról, hiszen így segíted a szálláskereső közösséget.

Az Airbnb az elmúlt években egy nagyon élhető és biztonságos szolgáltatóvá fejlődött, amiben nagy szerepe volt a bérlők és a szállásadók pozitív hozzáállásának is. Éppen emiatt sikerül egyre inkább elérnie azt, hogy a vendégek többsége már ne az olcsó, hanem sokkal inkább az egyedi és személyes szállások tárházát lássa benne. Az Airbnb célja idén az, hogy igazodjon a felhasználók növekvő elvárásaihoz, így az etikett átalakítására és tudatosítására fekteti a hangsúlyt mind a vendéglátói, mind a bérlői oldalon. Hiszen a lényeg az, hogy az emberek jó tapasztalatokat szerezzenek a szolgáltatáson keresztül, amit eléggé befolyásol, hogyan viselkednek a szállásokon és egymással. Az biztos, hogy ez az oldal már felforgatta a turizmust, mert nagyon jó ütemben igazodott a kor követelményeihez, és szuper alternatívát biztosított a megszokott keretek mellett. Használjátok bátran, de azt tartsátok észben, hogy itt egészen másfajta élményért fizettek, mint egy szállodában!

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr577343938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vili Doli 2015.04.08. 14:01:07

Melegen tudom ajánlani mindenkinek az Airbnb-t!
Több ismerősöm is igénybe vette már, nekik is pozitív a visszajelzésük erről a családias szállásadásról. Olyan, mintha egy ritkán látott szívélyes rokonunk látna vendégül külföldön a saját lakásában. Én Isztambulban voltam 4 napig, egy egyetemista lány volt a házigazdám, beszélgettünk is egy kávé mellett.
süti beállítások módosítása