Check-in

11 dolog, amit ne hagyj ki, ha Koppenhágában jársz

2015. november 05. - checkinblog

Nemrég Koppenhágába tettem egy pár napos kiruccanást, ami tökéletesen jó olt arra, hogy kapjak egy elég megnyerő nyitóképet a városról és átéljem kicsit az ottaniak mindennapjait. Korábban olyan kifejezetten nem vágytam ide (öreg hibám, hogy nem rajongok zsigerből a skandináv országokért), viszont egy szülinapi meglepetés repjegyet vétek kihagyni, így belevágtam. És nem csak, hogy nem csalódtam, hanem inkább megkedveltem ezt a térséget, a dánokat, meg ezt a nagyszerű várost, ahol addig érdemes sétálni, amíg le nem szakad a lábad. A friss tapasztalatok alapján összegyűjtöttem azokat a dolgokat, amiket szerintem mindenképp érdemes megnézni vagy kipróbálni, amíg itt vagytok, és akkor tuti nagyon bírni fogjátok ti is Koppenhágát.

fgfd_9_1.jpg

Botanikus kert (Botanisk Have)

Ebbe konkrétan azonnal beleszerettem. Egy gyönyörű 10 hektáros kertről van szó a város központjában, ahol a világ minden tájáról találhatóak növények. Oké, ez egy botanikus kert funkciója, de ez a kert szerintem jóval több ennél. Teli van rejtett ösvényekkel, titokzatos zugokkal, miközben számomra szebb volt, mint egy igazi angol park. Aki akar, végigböngészheti a rengeteg növényfélét, vagy csak pihenhet egyet a tóparton, de aki kicsit izgalmasabb programra vágyik, felfedezheti a zseniális üvegházakat is. Koppenhágában az 1600-as évek óta volt botanikus kert, ám mostani helyét csak 1870-ben kapta meg. Négy évvel később pedig a Carlsberg alapítójának, J.C. Jacobsennek a vezényletével az üvegházak együttese is elkészült. Összesen 27 darab van belőlük, középen a 16 méteres belmagassággal rendelkező pálmaházzal. Jacobsen valami lenyűgözőt szeretett volna, ami össze is jött neki, a házak olyanok egymás mellett, mintha egy üvegpalotát alkotnának. Ha van egy kis szerencsénk, épp be is lehet menni, érdemes! A kert mellet van egy köpésre a Østre Anlæg, ami szintén egy gyönyörű, három tó köré tervezett park mókusokkal, és rengeteg madárral. Ha belefér az időbe, itt is jó lazítani egy kicsit.

fgfd_18_1.jpg

fgfd_12.jpg

Dán reggeli

A dánok imádják a jó péksüteményeket, sokmagos zsemléket, friss kenyérkéket. Így nagyjából minden sarkon van egy pékség vagy reggeliző-kávézó Koppenhágában. Ezekben érdemes kipróbálni a dánok kedvenc reggelijét, ami pár szelet helyi sajtból, friss zsemléből, vajból és lekvárból áll. Viszont, ha édesre vágytok, nevezzetek be valami krémes-leveles finomságra, és jöhetnek az apró sajt és citromtorták eperrel, málnával vagy más gyümölcsökkel. Az egészet pedig le lehet öblíteni egy jó kávéval, mert abban a dánok eléggé ott vannak. Én az Andersen pékségben reggeliztem, mert mellette laktam, de bármelyik Lagkagehusetbe vagy Holm's Bagerbe jó betérni, hozzák a színvonalat.

fgfd_1_1.jpg

fgfd_17.jpg

Rosenborg kastély

A dán reneszánsz stílus tipikus példája ez a kastély, ami elegánsan emelkedik az előtte elterülő Kongens Have fölé. Még az 1600-as évek elején épült, de azóta is tartja formáját. IV. Keresztély király számos építészeti projektjeinek egyike, és mindössze kétszer volt szükséghelyzetben az uralkodó lakhelye, inkább nyári rezidenciaként szolgál. Olyan, mint egy mesebeli elvarázsolt kastély, de ez a reneszánsz jegyek miatt van. Vizesárok veszi körül, előtte pedig egy rózsakert díszeleg. Megtekintését értelemszerűen össze lehet kötni a Kongens Have bejárásával, ami egy impozáns park rengeteg szoborral és hatalmas terekkel.

fgfd_11.jpg

Kis hableány

A kis hableány szobra Koppenhága egyik legismertebb műemléke, pedig egyáltalán nem hatalmas látványosság. Egy kedves kis szobor a kikötőben, amit Edvard Eriksen készített a már említett J. C. Jacobsem megbízására. Ihletője természetesen Andersen történetének főszereplője és nyilván mindig rengetegen fényképezkednek vele. Ugyan maga a szobor nem egy monumentális alkotás, már csak a környezete miatt is megéri ide elzarándokolni. A hozzá vezető út végig gyönyörű házak mellett halad és be lehet ugorni közben megnézni az Amelienborgot, ami az uralkodói család székhelye, ugyanakkor szuper sétálgatni a part melletti parkokban. Közvetlen a kis hableány mellett van az anglikán St. Alban's temlpom, a Gefion szökőkút és a Kastellet is. Utóbbi egy remek állapotban lévő csillag alaprajzú erőd, ahová belépve szinte egy másik világban találhatjátok magatokat.

fgfd_4.jpg

fgfd_5.jpg

Assistens temető

A belvárosból kicsit kisétálva lehet eljutni az Assistens temetőbe, aminek egyáltalán nem olyan szomorkás a hangulata, mint, amit itthon megszokhattunk a temetőkben. Az emberek inkább úgy használják, mint egy parkot, és inkább annak is néz ki. A sírok mintha szobrok lennének a szépen gondozott növényzetben, körülöttük pedig mókusok futkároznak. Régebben a szegények temetője volt, aztán egyre több nagy formátumú egyéniség lelte itt végső nyughelyét, így nem véletlen, hogy itt van eltemetve Hans Christian Andersen is, akinek olyan megkeresni a sírját az útvesztőben, mintha egy kalandjátékba csöppentünk volna.

fgfd_16_1.jpg

Copenhagen Street Food

Tulajdonképpen egy hatalmas street food hangárról van szó a Papiroen szigeten, ami már kint van a belváros forgatagából és inkább az egyetemisták kedvelt helye a hajókkal teli csatornák mellett. A dánok nem aprózták el, egy helyre gyűjtöttek egy rakás extra utcai finomságot és olyan környezetbe tették, ahol pár sör mellett órákat el lehet tölteni télen és nyáron is. Van itt az ázsiai konyhától kezdve, az olasz kajákon keresztül a franciáig, minden, helyi ételekből viszont annál kevesebb. Én francia toastot ettem, sajttal-sonkával összesütve, kacsazsírban készült krumplival, amit lefojtottunk egy kis sajttortával és valami jó helyi sörrel. Főleg esti programnak ajánlom, mert annak ez a hely tökéletes.

fgfd_7.jpg

Csak a dán kocsmák

Koppenhága nagy részén az utcák elképesztően tiszták, rendezettek, már-már túl sterilek. Ha ebből ki akar az ember egy kicsit szabadulni, és belekóstolna a nyüzsgésbe, akkor éjjel erre tökéletes a Vesterbro városrész. Túl sok kosz itt sincs, de kocsma annál több, sőt. Ráadásul nagyon fesztelen helyekről van szó, melyek közül az egyik legnépszerűbb talán a Mikkeller, ahová mindig sor áll, mert sokan ajánlják, de könnyen találni helyette mást is. Itt a krimók sokáig nyitva vannak, a kellemes italok után hazafelé pedig "izgalmas" piás kajákat lehet betermelni az egymást váltó fura helyek valamelyikén. Mi egy krumplis-csirkás arab pizzára neveztünk be, de lehetett volna kebabos is, mindegy volt.

Rundetaarn

Annak, aki fentről szemlélné Koppenhágát, mindenképp érdemes felmennie a Rundetaarnba, ami egy 17. században épült hatalmas torony. Ez is IV. Keresztély egyik kedvenc épülete, amit a csillagok kémlelése miatt húztak fel anno. Ma nyitva áll a látogatók számára, akiknek csak fel kell szaladniuk a híres "lépcsőn" és már láthatják is szinte az egész várost. Én imádom az ilyen helyeket, szóval rendesen elidőztem itt, még szükrébb időben is jól néznek ki innen az épületek.

fgfd_8.jpg

Nyhavn

A szó jelentése "új kikötő", ami leginkább a 17. században volt új, most már inkább egy hajókkal teli régi csatorna és az azt körülvevő színes épületek együttese. A Botanikus kert mellett ez lett a második számú kedvence, többször is elidőztem itt. Leültem egy hajó mellé, vagy a csatorna végébe és csak nézelődtem. Figyeltem a rengeteg embert, az egymást érő éttermeket, színes cégéreket és a tökéletesen skandináv házakat. Ezekben régebben kereskedők laktak meg művészek, köztük egy ideig Andersen is, ma pedig inkább bárok, amik turistákra specializálódtak (így érdemesebb egy utcával benntebb ebédelni).

fgfd_2.jpg

Torvehallerne

Ha egy elképesztően menő piacon támad kedvetek ebédelni vagy reggelizni Koppenhágában, akkor irány a Torvehallerne. Nem úgy kell ezt elképzelni, mint itthon, amikor az őstermelő nénik kipakolják az asztalra a hagymát, nem. Itt minden nagyon hipszter, és csak a magas minőség megy, általában iszonyat drágán, de persze annyira ínycsiklandóan, hogy kóstolni kell. Kóstolni pedig lehet is, a sajtoktól kezdve az olajokon át, minden finomságot, miközben azért meg lehet itt étkezni is. Én halpogácsát faltam salátával és magos kenyérrel, ami rendesen dán, de a sütiket sem szabad kihagyni. A helyiek is szoktak itt enni, de alapvetően nem az az árkategória nekik sem, hogy minden nap itt költsék el mondjuk az ebédet, hanem inkább ínyencség, különleges alkalmakra.

fgfd_13.jpg

fgfd_15.jpg

Óriási séták

Folytathatnám még a sort, részletezhetném jobban, de számomra ezek voltak a legmeghatározóbbak, és egy fontos van még. Koppenhágában, főleg elsőre, rengeteg dolog van, ami azonnal leköti az utazó figyelmét. Állandóan újabb és újabb csodás épületek tűnnek fel, meg érdekes utcák, hidak, csatornák, ezért rengeteget kell sétálni, de tényleg. Mert a belvárosi részen könnyen elérhető minden kényelmesen lábon, anélkül, hogy rettenetesen kifáradna az ember. Ha meg mégis az van, fel lehet pattanni egy buszra, csak minek. Vagy, akkor már inkább bérelni kell egy bicajt. 

fgfd_6_1.jpg

Remélem adtam pár tippet azoknak, akik először látogatnának ebbe a városba. Nekem nagyon nagy segítségemre volt a felderítésben egy régi jóbarátom és a barátnője, de ha éppen nincsen kint ismerősötök, akkor is nehéz itt elveszni. Ha pedig mégis megtörténik, biztosan nem fog sokáig tartani.

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr848050962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kgandras 2015.11.05. 20:08:00

Christiania-ban nem voltál?! Szomorú. ..

commando 2015.11.05. 20:14:14

Bizony - bizony, örök életre élmény maradt bennem. Bár, talán egy mai huszonévesnek nem sokat mond, esetleg a "fű" és a kanabisz gyanta szabad kereskedelmétől kerekedne el a szeme!

Kedélyes Paraszt 2015.11.05. 20:14:29

Bizony szomorú. Hipszter szarokról bezzeg olvashatunk, de egy nagyon fontos dologról nem. Nyhavenben is az a szep, hogy leülsz a csatorna partjára, és nézed, ahogy Malmőből befutnak a gyorsjáratú kompok, kitántorognak a félméteres szarból az igényes svédek a partra, bebaszcsiznak úgy igényesen, majd kb 3-4 járattal később vidám hányások közben visszamennek, hogy kövesse őket a következő csorda. Lásd Budapest 5-6-7 kerület nap-mint nap az igényes túristákkal.
Christianiában legalább ma már nyugalom van. 97 környékén még futottam bele könnygázszagú csetepatékba kövekkel megszórva. Cserébe viszont reggel 8-kor a kiskocsmában vidáman le lehet nyomni 1-2 sört, amíg melletted nyomják a trombitát.

Kedélyes Paraszt 2015.11.05. 20:21:09

Amúgy amit dán reggeliként bemutatsz, az egy klasszikus kontinentális valami, ami az ehetetlen kategóriába tartozik. Az USA-ban ettől 130+-osak a sokat utazók, mert csak édességet találnak reggel a svédasztalon. Létezik normális dán reggeli is, nekem nagyon bejött. Próbáld meg megkeresni, nem kell mindíg a csordához igazodni. És érdekes, semmihez sem hasonlítható ízeket találsz az asztalon. Mármint a megszokottakhoz képest. Ráadásul igazán egészségeset. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Kedélyes Paraszt 2015.11.05. 20:27:18

Fű és kanabisz. Többször dikret azért sétáltam ki Cristianiába, hogy valamit elkapjak belőle. Sokat már nem tudtam, mert addigra már majdnem konszolidálódott. AMiket megéltem rendőrségi összetőzéseket, azok sem erről szóltak már. Kis csetapaté, kövek ide-oda, könnygáz, aztán mindenki hazament. Inkább a piac környéki kocsma jött be. Magam nem dohányzom, nem élek szerekkel, csak érdekességképp néztem ki. A kis piacon standokon nyomták a cuccot, grammos mérlegen mérték az anyagot. Fotózni nem lehetett, de nyomtam egy-két fényképet. Semmi különös, de varázsa volt az egész környéknek. Hogyan alakult át elfoglalt épületegyüttesekből szemikonszolidált lakóteleppé az egyik része, gyerekek teljesen élvezik az egészet, mindenhol tök rend van. A szélei már-már teljesen konszolidálódtak a városhoz.

Kedélyes Paraszt 2015.11.05. 20:32:39

Ettől függetlenül amiket irsz, érdemes megnézni, csak odafigyelni, hogy mit is látsz, mit hagysz ki. Például Antwerpenben megnézem a kupi negyedet is, ahogy Koppenhágában Cristianát is (a kupinegyedet is persze, mivel ezek kihagyhatatlanok szerintem ezekben a városokban). Szóval hajrá, nyisd ki a szemed, olvass is, ne csak utazz, mert közben lemaradsz a lényegről.

Tabita60 2015.11.05. 21:14:40

ami alapjárat,ha Koppenhágában jársz, de kimaradt :)

Christiana
Tivoli
és kerékpározás a csatornák felett

checkinblog 2015.11.05. 21:44:50

@kgandras: @Kedélyes Paraszt: a posztban azokat a helyeket és élményeket ajánlottam, amiket nyilván volt időm bejárni, megnézni, megtapasztalni ezen az úton. Christiania tudom, hogy egy nagyon izgalmas része a városnak, de most nem fért bele, olyanról meg nem írok látatlanban véleményt, ahol nem voltam, azt hiszem, ez érthető :).

Ez itt nem szentírás, mindenkinek más és más lehet érdekes egy városban, szóval pont ezért jó, ha kommentekkel kiegészítitek.

@Kedélyes Paraszt: a dán reggeli a posztban pont nem arról szólt, hogy kizárólag édeset esznek. ha van hozzáfűznivalód arról, mik még a tipikus dán reggeli ételek, ne tartsd magadban.

checkinblog 2015.11.05. 21:46:28

@Tabita60: a Tivoli mellett laktam, nagyon szép és izgi hely, de nem feltétlen éreztem kötelezőnek. Ez a poszt inkább egy úti beszámoló, tippekből összerakva, ami a véleményemre épül, de ezért lehet kommentelni, hogy kiegészítsétek!

Daytona2 2015.11.05. 22:53:57

És van egy borzalmas múzeumuk is, amire nagyon büszkék es ahol a dán formatervezés remekműveit mutatják be. :)

2015.11.05. 23:56:00

Biztos jó hely, de nem ezektől a fotóktól támad kedve az embernek odamenni. Saját vagy lopott, nem tudom, de sajnos a képek dögletesen unalmasak és egyszerűek.

Noerrebro 2015.11.06. 00:13:53

Jo a varos, de borzalmasan szemetes.

cardiobascularis 2015.11.06. 00:19:25

"kapjak egy elég megnyerő nyitóképet a városról és átéljem kicsit az ottaniak mindennapjait"

Na igen, pár nap alatt, főleg turistaként kurvára át lehet élni az ottaniak mindennapjait, munkába járás, utána kikapcsolódós, egyebek.

Konkrétan lófaszt sem éltél át, csak láttad a város egy igen kis szeletét, meg végigrohantál azokon, amit az útikönyvben ajánlottak. Esetleg csináltál is pál szelfit, pont mint a japán meg a kínari tursták, akiket hangyafasznyit sem érdekel semmi, csak az, hogy legyen róluk kép az útikönyvben ajánlott látványosságokkal közösen.

Csak akkor miért nem ezt írod?

kék madár 2015.11.06. 04:00:47

en nagyon szerettem volna egy jo péksüteményt talalni, lejartam az egesz belvarost es egy arva pekseget se talaltam. Ugyhogy ez a myth bedolt.

checkinblog 2015.11.06. 11:08:38

@retrovírus: a képeket én csináltam, ha máshonnan veszek át, ott meg van jelölve a forrás. nem vagyok fotós, szóval néz el nekem, hogy nem tökéletesek....

checkinblog 2015.11.06. 11:12:46

@cardiobascularis: olyan édes vagy, hogy helyettem is tudod, hogy mit éltem át. ha megnézed, pont nem feltétlen olyan dolgokról van itt szó, amiket az útikönyvekben ajánlanak, és úgy látom nem igazán jött le, hogy nem az volt a cél, hogy végigrohanjam az egészet, és mindenről csináljak egy képet, mint a japán turisták.

checkinblog 2015.11.06. 11:13:37

@kék madár: pedig tényleg van egy csomó!

Szilárd Szombati 2018.10.30. 21:24:54

Köszönöm a leírást, nekem tetszett. Sajnos olvastam a kommenteket is. Nem értem ezeknek a kötekedőknek mi a céljuk, szerintem unatkoznak. Ez egy blog, ha nem tetszik az írás, zárd be, olvass mást vagy próbálj meg Te is írni egy hasonlót.
süti beállítások módosítása