Nápolyi pizza egy pesti udvaron - Ezt próbáld ki!

2016. október 28. - checkinblog

El tudjátok képzelni, milyen lenne, ha Budapesten is úgy készülne a pizza kemencében a ház udvarán, ahogy az akár Nápolyban is előfordulhat? Nem kell álmodozni, mert október utolsó hétvégéjén bele lehet kóstolni kicsit a délolasz élet, vagy inkább ételérzésbe az Impostorban - hála a Pizzamanufaktúra és a Digó csapatának.

dsc_9426.png

Mióta tavasszal végigettük Nápolyt, no meg a pizzáit, keressük Pesten a hasonló ízeket - amiket azért itt-ott meg lehet találni. Egy ideje már a nápolyi pizza imádóinak menedéke például az Igen, köszönhetően hozzáállásának és kemencéjének, de a tapasztalat azt mutatja, hogy máshol is fellelni hasonló stílusban készülő pizzákat. Csak nagyon kell kutatni.

De miről is beszélünk, amikor azt mondjuk "nápolyi pizza"? A nápolyi pizza minden pizzák alapja, vékony tésztájú, vastagabb szélű, pehelykönnyű darab, mely nincsen túltolva feltéttel és pillanatok alatt készül egyedi kemencékben. Tésztáját kézzel (esetleg lassan géppel) nyújtják 20 percig és nincs benne más, mint nullás vagy 00-ás liszt, víz, természetes élesztő és tengeri só. A 3 milliméternél nem vastagabb tésztát 60-90-120 másodpercig sütik 485 fokos tölgyfával felfűtött nápolyi kemencében, a kövön. Hivatalosan 3 változata létezik, a legegyszerűbb marinara, a margherita és a margherita extra. Ízvilágának alapja a San Marzano paradicsom, de nyilván Nápolyban is készül más feltétekkel, ami az igazán fontos és megkülönböztető jegy benne, az a tészta és a stílus.

Október 28. és 30. között, 12:00-tól 24:00-ig most egy kis ideig új Mekkába zarándokolhatnak a rajongók, hiszen az Impostor udvarán rendezkedett be kemencéjével a Pizzamanufaktúra és a Digó csapata, hogy elhozza Nápolyt a hűvös Budapestre. Már alig vártuk a pop-up nyitását, és szerencsére nem kellett csalódnunk. Eleve az elhelyezés üdítő, hiszen bevállalták - elég menő díszletként - a hátsóudvart az ex MTV-székház mögött, ami ad egy hangulatot az egésznek. Az ódon falak között pedig ott izzik a 485 fokos nápolyi kemence.

dsc_9424.png

A másik előny a közvetlenség és az egyszerűség, amit szintén sikerült átmenteni a nápolyi hozzáállásból. Odamész, kéred, sütik, eszel, boldog vagy. Nem kell flancolni. Háromféle pizza közül választhat a vendég, közülük nyilván kettő klasszikus: van marinara és margherita (akár plusz rukkolával, kolbásszal). Aki pedig világosan szereti, az viheti a biancát. A pizza 60-90 másodperc alatt megvan, ahogyan azt kell, sokat várni nem fog senki, ha pedig mégis megülnétek addig, el lehet fogyasztani pár italt az Impostorban. 

dsc_9463.png

Aki nem bír a pizzájával, vagy otthonra is átmentene egy adagot, kérheti dobozzal elvitelre, ugyanakkor akik beleszeretnek az ízekbe és nagyfogyasztókká válnak a hétvégén, kártyára gyűjthetik a pecséteket. Négy pizza után ugyanis az ötödik ajándék. Tiszta hasznon.

dsc_9439.png

Az íz tökéletes, a tészta lágy, mégis határozott, minden egyben van. Félbehajtottuk, mint az olaszok, és hangos 'mmmmmm' közepette fogyasztottuk. Ugyan nem VERA minősített nápolyi, de csak olyan pizza, amit nagyon jólesik enni. Szóval: egyétek, amíg lehet! Mert ugyan ez is egy ékes bizonyítéka annak, hogy csak kezd menő lenni itthon a rendes pizza, azért nagyon sok helyen kapni a fővárosban rémes dolgokat, amiket csak pizzának csúfolnak. Az ilyen pop-up jóságok pedig mindig eszünkbe juttatják, hogy milyen izgalmas hely tud lenni Budapest, ha akar.

Facebook event itt, Digó és Pizzamanufaktúra oldalak pedig itt, más infó nem is kell, csak két láb, ami odavisz. Sietni pedig nem árt, mert pénteken estére elfogyasztotta a közönség az előkészített tésztát (szombatra viszont ha minden igaz, extra adaggal készülnek).

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról!

Fotók: Horpáczi Dávid | Szöveg: Szabó Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr8411912513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2016.10.28. 23:04:06

a 3 az tuti milliméter? :)

mpl 2016.10.29. 16:30:28

RuKola, egy darab 'k'.

Rocko- 2016.10.29. 17:27:41

@checkinblog: hmm, szemre nem annyinak tánik, vastagabbnak. :D

checkinblog 2016.10.29. 17:32:15

@Rocko-: heló, az már kész és a széle felpüffed. de a kinyújtott tészta ennyi!

Rocko- 2016.10.29. 17:37:39

@checkinblog: ááááá! így már értem! :) köszi!

mpl 2016.10.29. 20:42:25

@checkinblog: attól még az egy k a helyes. ;-)))

fingerbangs 2016.10.29. 21:06:16

@mpl: te grammarnáci
nem helyes, mivel van magyar megfelelője (borsmustár) ezért az eredeti írásmódhoz legközelebbi írásmód, pl: rucolasaláta lenne a helyes, innentől kezdve se a rukola se a rukkola nem jó,
de valószínű jövevényszóként a rukkola fog majd egyszer bekerülni a szótárba

Mercel 2016.10.29. 22:29:09

Elmegyek és kipróbálom.

De az "igen" emlegetése nem éppen jó előjel.
Miután az index húdefelkapta voltunk ott és nagyon nem lettünk elvarázsolva.

Kicsi fonnyadt pizzaszelet(kék), kissé flegma hozzáállás, nem nagy durranás sem ízre sem állagra viszont mindehhez képest k...va drága.

Úgyhogy csak remélni tudom hogy a felsoroltak nem ezt szintet hozzák majd.

elemes 2016.10.29. 22:46:28

@Rocko-:

Igen, ettől fenséges :)

Sajnos elvitelre kérni nem érdemes, a sarokig sem érsz vele és kihűl, úgy meg már nem az igazi.

elemes 2016.10.29. 22:47:42

@Mercel:

Ecetet vacsoráztál, vagy mi lelt?
Az igen pizzái kifejezetten nagyon finomak.
Fonnyadt szelet = nem mentél vissza idejében, amikor szóltak, hogy kész.

Rocko- 2016.10.29. 22:52:39

@elemes: én jobban szeretem a vastagtésztás pizzát.
de ha arra járok, akkor lehet kipróbálom. :)

elemes 2016.10.30. 00:25:30

@Rocko-:

Más műfaj. Én is a "kenyér" típusú pizza híve voltam (songoku pizza, datanet pizza és társai), amíg tizenpár évvel ezelőtt egyszer Nápoly szomszédságába nem vetett a sorsom és ott kértem egy pizzát. Kihoztak egy ilyen papírvékony valamit, aminek csak a széle dudorodott. Néztem, hát, milyen csóró hely, a tésztával is spórolnak. Aztán ... elvarázsolt. Néhány éve Rómában ettem még hasonlót, és idén a Madách téren, az Igen előtt. Azért előtte, mert az Igen-ben a betérő vendégek számára csak kb 1 m2 van, elmondod mit akarsz, fizetsz, aztán a mögötted állóhoz kényszerűen dörgölőzve kitolatsz. A pizzát már az ablakon keresztül kapod meg, szerencsés időszakban 2 perc múlva, de általában várni kell 5-10 percet. Sor van.

Szeletet is adnak, és kiszolgálják a hajlékonyokat is (ingyen), lehet náluk befizetni ilyen "felfüggesztett" pizzaszeletet.

elemes 2016.10.30. 00:27:09

@Rocko-:

Egy szelet (1/4) pizza 400-500 forint, egy egész pizza 1400-1600 körül van, az Igenben. Kétségtelenül nem olcsó, de a Madách téren valószínűleg annyi bérleti díjat kell fizetni azért a lyukért, amiért Soroksáron egy fél utcát albérletbe kivehetsz.

Rocko- 2016.10.30. 00:32:03

@elemes: azért nyilván van különbség a gasztrokaland és a táplálkozás között. :)

elemes 2016.10.30. 00:37:21

@Rocko-:

:)

Vastagtésztásatmár táplálozási céllal is csak akkor eszek, ha tényleg nincs más ennivaló,

zenitoo 2016.10.30. 02:19:43

A had az sereget jelent.
Igaz lassan írsz,de legalább hibásan.
Tehát legközelebb hadd ne kelljen ezt szóvá tenni.

Mercel 2016.10.30. 02:24:52

@elemes:

Öreg, ne értelmezd már át, hogy ÉN mit gondolok és miért gondolom..:)

Leírom l a s s a n neked.

Ettem az Igen-nél.
Csalódás volt, a kiszolgálástól kezdve az ízétől az állagáig az egész.
Emellett nem szeretek egy semmilyen szempontból nem túl meggyőző j ételért többszörös árat fizetni.

Ilyen egyszerű.
Had ne kérjek már önjelölt gourmandoktól engedélyt egy esetleg nem tetsző vélemény leírására.

Ennyi okostojás.

poa ogapo 2016.10.30. 08:43:20

ismerem a helyet, blokkot, nyugtát nem adnak ezért nincs pénz ápoló munkabérre, közalkalmazott fizetésre lopnak, csalnak hazudnak! gondolom a bérekkel is minimálbérért gürcölnek vagy csak 4 órásban havi 20 ezer forintért kis magyar csaló tróger valóság basszátok meg az anyátok mocskok!

Ádám Vincze 2016.10.30. 11:36:23

@Mercel: én is tapasztaltam az általad leírtakat az igenben, de ezt feltétlen próbáld ki! Hidd el ebben nem fogsz csalódni!

elemes 2016.10.30. 21:53:06

@Mercel:

Szidtam az anyádat, vagy mi?

Rocko- 2016.12.10. 16:03:45

kipróbáltam, tényleg finom!