Check-in

Kérsz egy gyomrost? Egyél pacalt Nápolyban!

2017. november 01. - checkinblog

Ha Nápolyról van szó, akkor mindig a pizzára gondolunk, pedig nem csak ezt az ételt kell itt megkóstolni. Ott van például a csodás babá, millióféle tészta és a pacal is. Bizony, a pacal, ami egyáltalán nem kizárólagosan magyar specialitás. A franciák, spanyolok vagy sok ázsiai nemzet mellet az olaszok is imádják. Sőt, az olaszok nagyon kreatívan állnak hozzá, minden részét használják és nagyon változatosan fogyasztják. Az alapanyagot specializált hentesektől szerzik be, a kész ételt pedig egyedi éttermekben és büfékben is befalják. De hogyan is néz ki egy tripperia?

sn-_41.jpg

Megmondom őszintén, míg nem jártunk Nápolyban, nem voltam tudatában annak, hogy az olaszok akkora pacalimádók lennének. Ehhez a tudáshoz meg kellett látnom azokat a fura kis kioszkokat a spanyol negyedben, melyek kirakataiban alienekhez hasonló húsdarabok lógtak. Egészen pontosan a marha és a birka gyomrának különféle részei.

sn-_185.jpg

A helyiek ezekben a tripperiákban, vagyis pacalra specializált hentesüzletekben szerzik be egyik kedvenc alapanyagukból a betevőt, amiből aztán készítenek szendvicset, salátát, levest és pörkölthöz hasonló ragukat is. Ha pedig nincsen kedvük és idejük vesződni az egyébként azért macerás ételekkel, egyes tripperiáknál a hozzájuk kapcsolódó büfé- vagy étteremrészben meg is ehetik őket készen.

sn-_190.jpg

sn-_184.jpg

Olyan jó látni, ahogy idősebb és fiatalabb vásárlók egymást váltva térnek be ezekbe az üzletekbe, hogy a friss áru között válogassanak. Itt nem a fehérre tisztított verzió dívik, hanem az eredeti színű zöldes-kékes változat és nem is elsődlegesen csak a bendőt kérik és hasznosítják, hanem a méhsejtpacalt és a százrétű gyomrot is. De nem vetik meg olykor az oltógyomrot sem. Minden régiónak vannak sajátos receptjei, és ugyan Róma az igazi uralkodó ebben, Nápolynak sincsen oka a szégyenkezésre. Ráadásul a város híres szülöttje, a néhai Bud Spencer is imádta, ő pedig nem igazán tévedett a helyi ételeket illetően.

sn-_39_1.jpg

Bár a látvány elsőre furcsa lehet az üveg mögött, vagy közvetlen a szemünk előtt lógó pacaldarabokkal, mindenképp érdemes belekóstolni ebbe a világba is, ha Nápolyban jártok. Ajánljuk a Via Pignaseccát, bele lehet ott futni pár jó helybe!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról!

Fotó: Horpáczi Dávid; Szöveg: Szabó Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr9413141580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása