Check-in

Szarvasbőgés a végtelen erdőben - Ismerd meg a belső Mátrát is!

2018. szeptember 26. - checkinblog

Gyerekkorom óta gyakran járok a Mátrába, a hazai hegységek közül ez az, amit a legjobban ismerek. Kiskoromban a családdal leginkább a népszerű Mátrafüred-Kékestető vonalon mozogtunk, és a Mátra belső részei felé ritkábban vitt az út. Tavaly azonban egy random utazás során beleszerettem a Kékes utáni részekbe, és azóta nem is nagyon tudok elszakadni onnan. Érdemes eljönni a világ itthoni végére, mert ez a csend és az erdő birodalma, ami legalább olyan izgalmas, mint a turistacsalogató külső Mátra!

stb_5939.jpg

Mátraszentistván és környéke

Mátraszentistván és környéke korábban nem igazán szerepelt nálam a nagy álom-úticélok között, pedig édesanyám mesélt róla sokat. Apámmal nagyon szerettek arra kirándulni. Aztán tavaly megértettem, miért. Erre már ritkásabban vannak a települések és kevesebben is lakják őket, a turisták és túrázók is megfogyatkoznak, és sokkal többször tud egyedül lenni az ember a természettel, mint ott, ahol a nagyvárosok csak egy köpésre vannak. Nem azt mondom, hogy a Mátrafüred-Kékestető-Parád háromszög nem gyönyörű, mert az, hogy is ne lenne! A belső Mátra viszont nyugodtabb, még lassabb, így ha igazán ki akartok szakadni a hétköznapokból és a városból pár napra, ide érdemes elbújni.

stb_5969.jpg

stb_5888.jpg

Ezen a vidéken csak egy-egy boltot találni elvétve (azt is inkább a Galyatetőhöz hasonló központokban), az éttermek (ha vannak) inkább csak hétvégente (vagy a síszezonban) tartanak nyitva, amikor pedig beesteledik, olyan szinten nincsen közvilágítás, hogy ott maradtok a csillagokkal, a denevérekkel, a baglyokkal, meg az arra kóborló őzekkel, rókákkal, vaddisznókkal, szarvasokkal - meg az erdő többi lakójával. Mátraszentistván különösen jó ebből a szempontból, annyira kevesen lakják és úgy körbeveszi az erdő. Ha a szomszédos Mátraszentlászóval és Szentimrével együtt besétáljátok, egy nap alatt ismertek is majd itt minden fát, és tudni fogjátok, hol terem jó alma. Kedves kis települések, kedves lakókkal és sok-sok megújuló, egészen új és épülő házzal. Egyre többen jönnek rá milyen jó is itt kikapcsolni, de szerencsére még nincsenek túl sokan.

stb_5976.jpg

Túraútvonalak

Persze nem csak Szentistvánon kell maradni a nyugiban, induljatok el kirándulni is! Vannak kisebb túrák a települések körül, például a Vöröskői kilátóhoz, de hosszabbak is indulnak Galyatető, Mátraalmás vagy éppen Bagolyirtás felé. Mi tavaly és idén is a galyatetői útvonalat jártuk be. Odafele a Kéktúra vonalán mentünk, érintve Piszkéstetőt és a csillagvizsgálót. Ez egy könnyű, bogarászással együtt is maximum 2 órás út, kevés emelkedővel, leginkább cserjéseken át haladva. Onnantól igazán szép, ahogy felértek a csillagvizsgálóhoz, és az erdőben mentek tovább. Galyatetőn érdemes megpihenni egy kicsit, szétnézni, felmenni a felújított kilátóba, ami szálláshely is már egyben. Innen szép időben belátható az egész Mátra.

stb_5906.jpg

stb_5925.jpg

Visszafelé a sárga jelzést ajánljuk, ami ugyan nem egy kényelmes túraútvonal és eléggé elhagyatott is, de az egyik legszebb, ami a hegységben található. Egy gyönyörű völgy mellett halad el, ahol egy kis szerencsével őzeket is látni, majd a legsötétebb erdőn vezet át. Itt elképesztő csend van, emberrel nem találkozni. Mivel nem sokan használják, jócskán benőtte a növényzet, teli van gallyakkal, és csalánnal. De ez bőven kibírható az élményért.

stb_5948.jpg

stb_5963.jpg

Szarvasbőgés

Idén olyan szerencsénk volt a szeptember végi úttal, hogy még elkaptuk a vénasszonyok nyarának utolsó meleg napjait, és belecsöppentük a szarvasbőgés kezdetébe. Utóbbihoz most volt először szerencsém, a lehető legjobb helyen. A Mátraszentistván-Szentimre-Szentlászló háromszög ugyanis tökéletes a jelenség megfigyelésére, ajánlják is azoknak, akik például kifejezetten erre lennének kíváncsiak. A völgy és a csönd felerősíti a hangokat, és a szarvasok gyakran a falvak utcáin sétálva üzennek egymásnak. Ritkán mondok ilyet, de kifejezetten misztikus és megindító az egész, hajnalokig lehet hallgatni.

stb_5915.jpg

Mátraszentistvánon mindkét alkalommal a Montem vendégházban szálltunk meg, amit bátran ajánlunk mindenkinek. A település szélén van, utána már csak az erdő, fantasztikus a megjelenése és a személyzete is. A szobák ablakai a sípálya felé néznek nagyszerű klátással, nehéz jobbat itt elképzelni.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról! 

Fotók: Horpáczi Dávid, Szöveg: Szabó Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr5814261419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása