Check-in

Szent György-hegy hajnalig: zsizsegtek a pincék a Balaton felett

2018. június 03. - checkinblog

A Szent György-hegy a balatoni borrégió egyik legszebb része, ami csodás adottságai ellenére eddig csak ritkán kezdett el igazán zsizsegni. Most azonban egy friss rendezvény június 2-án kinyitotta a pincéket és új életet hozott a tőkék közé úgy, hogy miután leraktuk az utolsó pohár bort hajnalban, mindenki csak annyit tudott mondani: Ugye lesz jövőre is?

_mg_5617.jpg

Egy olyan területnek, mint a Szent György-hegy, megvan a maga csendes bája, ám minden borász, akivel volt alkalmam beszélni a Szent György-hegy Hajnalig rendezvény alatt, azt mondta: nagyon vágytak már erre a pezsgésre. Hiszen a Balaton feletti dombokon egymást érik a pincészetek, melyek akkor élnek igazán, ha teli vannak borra vágyó közönséggel. Amikor pedig minden pince egyszerre van teli, akkor a hegy is megmozdul, amit látni és átélni is fantasztikus. Az esemény pont azt a kis lökést adta meg, amit már nagyon igényelt a környék: kirándulni hívta az ország bor rajongóit egy olyan helyre, ahová eddig maximum panorámát nézni, pár fröccsöt meginni, vagy egy-egy üveg bort megvenni jöttek - de semmiképp nem maradtak hajnalig.

_mg_5380.jpg

_mg_5294.jpg

A Szent György-hegy Hajnalig elsőrendezvényes sikerének a titka talán az, hogy a már jól ismert borvidékek és fesztiválok mellett egy új, kisebb, minden szempontból frissebb és rendkívül kedves színt tudott hozni a boros események közé. Ráadásul a pincészetek is aktívan részt vettek a programok kialakításában és hozták saját személyiségüket. Így pedig végleg kiléptünk az eddig errefelé ismert, klasszikus borkóstoló körök világából. Aki medence mellett szeretett volna fröccsözni grillek között tobzódva, az megtehette a 2HA birtokon, mások TÁP színházat nézhettek az Angyal Pincénél, míg aki luxus panorámára vágyott, kifekhetett a Gilvesy füvére egy jó fehérbor társaságában. És ez csak három érdekesség a 19 helyszínről, amit az esemény térképe felvázolt a hegyre érkezőknek. A pincék délután négykor nyitottak, és reggel négyig szórakoztatták vendégeiket, akik közül az erősebbek a napfelkeltét is pohárral a kézben várták, például a Pláne kitelepülésénél a kápolna mellett.

_mg_5493.jpg

_mg_5357.jpg

_mg_5501.jpg

Én egy nagyobb pincekör és kóstolás után a Nyári Pincébe vettem be magam, ahol a borozás mellett a vaddisznópörkölt terítésében is segédkeztem. Régi barátként tényleg az esemény velejébe láthattam bele és lettem tanúja annak, hogyan lepi meg a tömeg a borászokat, hogyan fogja óriási munkára őket, de közben csal hatalmas mosolyt az arcukra. És igen, a közönség mérete a szervezők várakozásait is felülmúlta, ami okozott fennakadásokat a közlekedésben, vagy éppen az ételek kitartásában, de ezek mind olyan történetek, melyeket legközelebb lehet még jobban csinálni. A hegy ettől függetlenül bőven elbír ennyi ember, és jól is áll neki!

_mg_5336.jpg

_mg_5702.jpg

_mg_5901.jpg

A Hajnalig erénye, miszerint olyan zsizsgés volt az egész hegyen, amilyet a sokat látott borászok sem tapasztaltak addig, vitathatalan. Hát ki számított arra, hogy a Nyári előtt mini hangszóróból üvölt majd az AC/DC, vagy arra, hogy éjjel Cyborg Templar ütemeire révedünk a Balaton felé, a tőkék alatt? Mert én sem. De nagyon vágyok rá, hogy jövőre újra legyenek itt hasonló élményeim!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról!

Szöveg: Szabó Kata, Fotók: Chripko Lili

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr7414021468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2018.06.04. 12:17:54

Remélhetőleg nem került többe egy deci bor háromszáz forintnál, mert ha igen akkor csak valami hájp az egész.

kacsa. 2018.06.04. 13:05:35

Kedvcsinálónak jó az írás. Hasonló rendezvény Szentbékkállán a Pünkösdi bortúra. Pár éve jártam arra utoljára, de akkor egy jó hangulatú rendezvény volt, lelkes szervezőkkel. Adott összegért járt a pohár, 10 db (?) kóstolójegy, pogácsa és felturbózott zsíros kenyér is. Nem nézték, hogy hova és hány jegyet dobunk és a borral sem bántak szűkmarkúan.
Más műfaj, de a füredi borheteknek is volt egyfajta hangulata, de ott egyre nagyobb a tömeg és egyre drágábbak a borok. Igaz, előbbit tavaly súlyosbította, hogy a vizes VB kordonjai miatt jóval kevesebb hely maradt az embereknek a sétányon.

Myko 2018.06.04. 13:25:40

@bontottcsirke: de többnyire többe kerültek :) Bár volt ,ahol pont ennyi volt. Nagyon jó kis rendezvény volt ez,igaz csak 2 -3 óra tartamot voltunk rajta,de várjuk a jövő évit ! Legyen !

checkinblog 2018.06.04. 14:19:57

@bontottcsirke: Többnyire többe, és szó nincsen hájpról.

Myko 2018.06.04. 14:52:20

@checkinblog: Tavaly voltunk a Somló-hegyen,egy hasonló rendezvényen,Szent Iván éjjelén. Az is jó volt,de ez valahogy mégjobban tetszett. Tetszett,hogy változatos volt a kínálat a pincék között és nem csak a borokra gondolok,hanem a kultúrális,kulináris kínálatra is. Csak így tovább! Tudom,hogy éjjel kissé balesetveszélyes lenne,de valahogy a bazaltorgonákat kéne még belevonni a buliba,van ott egy kulcsosház is úgy is :)
süti beállítások módosítása