Check-in

Elmúló elegancia - elhagyatott olasz épületek

2016. november 07. - checkinblog

Nagyon tudom szeretni azokat a fotósorozatokat, melyek elhagyatott épületekről, akár egész városokról szólnak. Kicsit elszomorító tud lenni a dolog persze, másrészt van egy nagyon erős bája az elmúlásnak, amit a fényképezőgép tetten ér a régi terekben. Eleonora Costi olasz fotós az elmúlt három évét azzal töltötte, hogy bejárta Olaszországot különleges lakatlan épületek után kutatva, melyeket természetesen sorra meg is örökített.

5616_1.jpg

Elsősorban azt akarta érzékeltetni, hogy semmi nem tart örökké, még ezek a nagyszerű épületek sem. Pláne, ha hagyják őket elpusztulni. Ugyanakkor láttatni akarta ennek az eltűnésnek, elhanyagoltságnak a szomorú szépségét is, aki leginkább abban rejlik, hogy ezek a helyek a legtöbb ember számára rejtve maradnak és őrzik történetüket. Hiszen bármilyen impozáns villákról, kolostorokról vagy egykori hotelekről és palotákról legyen is szó, a nyilvánosság előtt az egykor fénylő termek ma zárva vannak. És sokszor a fotósnak is nagyon nehéz volt bejutnia a falak mögé. Costi munkája az utóbbi olasz földrengések tudatában még fontosabbnak bizonyult hiszen előfordul, hogy egy-egy romos épületet ma már csak az ő képein keresztül lehet látni.

A fotós számára olykor hitetetlen volt, hogy miért nem gondozta senki ezeket az épületeket, miért nem akarta vagy tudta senki megmenteni őket. Nagyon sok olyan helyen megfordult, ahol máig minden úgy volt, ahogy az utolsó lakók otthagyták, amikor kiöltöztek. Máshol pedig szinte mindent megrongáltak és a mozdítható dolgokat elvitte, aki éppen érte. Sok ház, sok történet, és ki tudja, meddig maradnak meg - mindenesetre ezek a képek megtartják őket egy kicsit az örökkévalóságnak.

1890.jpg

Ezt a dél-olasz villát például próbálják megmenteni tulajdonosai, csak az állam nem ad egyelőre rá támogatást, így ebben az állapotban pihen

5616.jpg

Ez szintén egy kép az előbbi villáról

4102.jpg

Ez már egy észak-olasz ötcsillagos hotel, hogy most a személyzet és a vendégek helyett csak bútorok sorakoznak. A környéken befuccsolt az idegenforgalom és a hotelt is otthagyták.

5458.jpg

Ez egy elhagyatott kastély egyik szobája, ahol még most is tökéletes a falak festése és a szobákban bútorok maradtak hátra az egykori lakóktól

5567.jpg

Ez egy földrengéstől lakhatatlanná vált régi kastély, amit már egyáltalán nem lehet rendbe hozni. Hamarosan teljesen az enyészeté lesz.

5616_1.jpg

Ennek a régi villának minden szobájában volt kandalló, a plafont pedig mindenhol freskók borítják. A fotós azt mesélte, nagyon nehéz volt ide bejutni, de megérte.

5616_2.jpg

Ez egy festő villája volt, akinek sok használati tárgya ma is ott van, a látvány pedig nagyon meghatotta a fotóst. Azóta a villát többször kirabolták és állapota is rosszabbodott.

5616_3.jpg

Szintén egy elképesztő freskókkal borított ódon villa

5616_4.jpg

Ezt a régi kolostort sajnos teljesen kifosztották, maradék berendezését pedig megrongálták

5616_5.jpg

Ez itt például egy egykori nightclub, ami már egy jó ideje nem a partik színhelye

5616_6.jpg

A Sammezzano kastély egy keleti gyöngyszem Olaszország középső részén, ami rengeteg divatfotózásnak adott már otthont. Most azért kampányolnak a helyiek, hogy megmentsék.

5616_7.jpg

Sajnos sok kastélyból, melyek akár már 50 éve is elhagyatottan állnak, tényleg csak a falak maradtak

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról!

Szöveg: Szabó Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr3011939493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása