Check-in

Francia sütiket készíteni nem is olyan nehéz! - Cukrász iskolában jártunk

2017. január 02. - checkinblog

Szerencsére Budapesten egyre többféle főzőtanfolyam, gasztro kurzus vagy workshop között lehet válogatni; lassan elő sem fordulhat, hogy nem találja meg az ember azt, amire éppen szüksége van. Nyilván ezek között vannak egészen kezdőknek és igazi hobbiséfeknek szóló változatok is, ahogyan szakosodnak az oktatások a sültektől kezdve a japán konyhán át kifejezetten a sütemények készítésére is. L'École de Grande Pâtisserie francia cukrász iskola az utóbbi műfajba tartozik, és hangzatos neve ellenére nagyon kedvesen és közvetlenül vezet be az édességek készítésének rejtelmeibe. Megnéztük, és ki is próbáltuk, milyen náluk tanulni - legyen szó pár fős workshopról, vagy éppen egy gyerekeknek kitalált rövidebb etapról a Pancson!

dsc_25.png

Némethy Nerella és a férje, Bertrand Chauvin az Audrey & Henry Maître Artisan Confiseur francia cukrászvállalkozás tulajdonosai, akik nem is olyan régen úgy döntöttek, hogy cukrásziskolában szeretnék tanítani a tradicionális francia sütik és egyes péktermékek elkészítését. Úgy érezték, ezeket itthon inkább fogyasztjuk, mintsem tudnánk, mi fán is teremnek, Nerella pedig régóta vágyott a tanításra, így belevágtak. 

Egyikük sem a gasztronómiából érkezett: Bertrand korábban a Nato Response Force-nál dolgozott jogtanácsosként, Nerella pedig divattervezőként tevékenykedett vagy éppen víztisztító zuhanyfejet tervezett. Mégis úgy döntöttek, Magyarországon kezdenek valami számukra is újba - amit mindketten imádnak - és szállodáknak, rendezvényeknek kezdtek készíteni francia cukrásztermékeket, csokoládékat. Aztán jött mellé a tanítás is.

dsc_3.png

dsc_7.png

Mivel az egész vállalkozás a gasztronómia, illetve a cukrászat iránti szerelemből született, ez rányomja a bélyegét a L'École de Grande Pâtisserie hozzáállására is - kizárólag jó értelemben. Nerella ugyanis nem csak szárazon elmagyarázza és végigmutogatja a sütemények készítését, hanem elmeséli azt is, mi az eredetük és a franciák hogyan fogyasztják őket, miközben szívesen megosztja a résztvevőkkel saját, jól bevált trükkjeit. A lelkes jelentkezők besegíthetnek a munkafolyamtokba, egy-egy süteményt pedig általában már maguk a tanulók készítenek el. A végeredmény egy része a tanfolyam végére el is fogy (mondjuk ez nem meglepő), a többit pedig szépen csomagolva el lehet vinni - akár ajándéknak is elég jó ötlet!

dsc_11.png

dsc_26.png

A kurzusok általában egy sütemény köré épülnek, egy-két stílusban odaillő recepttel vagy akár vendégelőadással kiegészítve. Mi egy madeleine kurzusra lestünk be, ahol a sütik mellett A Bazsalikomos kert tulajdonosa, Kamocsay-Beh Mariann segítségével és csodás szárított fűszereivel, gyógynövényeivel, gyümölcseivel állíthattunk össze egyedi teákat az ünnepekre. 

dsc_20.png

dsc_21.png

A cukrásziskola nagyon közvetlen, egyáltalán nem kell félni nehézségtől vagy bonyolultságtól. Aki érdeklődik a francia cukrászat iránt, és maga is megpróbálna elkészíteni ilyen sütiket, vagy éppen tökéletesítené tudását, bátran kipróbálhatja. Mi sem példázza ezt jobban, mint az, hogy Nerella és Bertrand a Pancs gasztroplaccon is tart ingyenes kurzusokat gyerekeknek, akik nagyon élvezik a tésztagyúrást és az ízesítést. Felnőttként is elég jó móka beülni közéjük!

dsc_8.png

dsc_13.png

dsc_26_1.png

dsc_34.png

dsc_38.png

L'École de Grande Pâtisserie iskolát a Facebookon itt találjátok meg, már indulnak folyamatosan idei kurzusaik. Hétvégente pedig továbbra is fel lehet keresni őket a Pancson, csak figyelni kell az eseményekben, pontosan mikor. Nagyon jó dolog látni, amikor tulajdonképpen egy hobbiból olyan családi vállalkozás lesz, amin nagyon szeretnek dolgozni - és amiben a szülők mellett az ízek tesztelésében vagy a közös sütésben egyébként a gyerekek is benne vannak. Valahogy így kell ezt csinálni.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról!

Szöveg: Szabó Kata; Fotók: Horpáczi Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr4112089839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.01.03. 23:23:55

megint jó fotók. Komolyan felüdülés! :)))))))

checkinblog 2017.01.04. 11:38:43

@praclee: nem adjuk alább! :) de amúgy viccet félre, tényleg minden posztnál erre törekszünk.
süti beállítások módosítása