Check-in

A Balaton, ahogy még nem láttad - Természetfilmen ismerheted meg az élővilágát!

2017. február 09. - checkinblog

A Balatont mindannyian ismerjük, a szerencsésebbeknek nyaralójuk is van a környékén, de mások is minden évben visszajárnak pihenni, fürdeni és egyszerűen szeretni ezt a vidéket. De mikor néztetek körül utoljára gy, hogy azt is jól megvizsgáltátok volna, milyen élővilág és természeti jelenségek figyelhetők meg legnagyobb tavunkon? A Vad Balaton segít megérten, hogyan is zajlik a tó változatos élete - meg is kerestük az alkotókat, hogy meséljenek a filmről!

balaton-1.jpg

A Vad Kunság és a Vad Szigetköz csapata, miután a magyar puszta, illetve a Duna menti ártéri erdők élővilágát már bemutatta, most a tavainkra helyezte a hangsúlyt, a Balaton főszereplésével. Ráadásul ez az első olyan természetfilm Magyarországon, ami 4K-ban forgott, szóval gyönyörű felbontást ígér. Utóbbira egyébként már kaptunk is példát a pár hete kiadott trailerből, aminek különlegessége, hogy csupán a Balaton hangjait használja aláfestésnek, ettől lesz olyan hatásos és tesz minél kíváncsibbá.

Kérdésünkre Bagladi Erika elmondta, hogy már nem kell sokat várni a filmre, az ugyanis még idén elkészül, folyamatosan vesznek fel hozzá újabb és újabb jeleneteket. A gyártást a Médiatanács támogatja, a Magyar Média Mecenatúra program keretében és általában egy-egy ilyen film elkészülte 120-140 forgatási napot vesz igénybe. A Vad sorozat filmjei 2-3 perces szekvenciákból állnak, ugyanakkor ezek egymásra épülnek megadva a film egységes ívét - ez alapján készül a mostani anyag is. A készítők láthatóan azt az idei különlegességet is kihasználták, hogy gyönyörű és összefüggő jégréteg képződött ezen a télen a Balatonon. De mitől lesz igazán érdekes és izgalmas egy ilyen természetfilm?

A forgatások során nagyon sok időt töltünk terepen, ennek ellenére a tervezett jelenetek egy része nem valósul meg, viszont a természetben mindig felfedezünk olyan jeleneteket, eseményeket, amikre az előkészítés során nem is gondoltunk, ezek lépnek azok helyébe, amik kiesnek. Az eredeti elképzelés 60%-a valósul meg, a maradék 40% a felfedezés kategóriája, de általában ezek mindig a legizgalmasabbak.

balaton.jpg

Az alkotók, közük a rendező-operatőr Mosonyi Szabolcs ugyanakkor nagyon sok szakértővel és segítővel dolgozik, akik között van horgász és ismert tudós is. Ők olyan dolgokra hívják fel a figyelmüket, melyeket eddig nem láthattak az emberek filmen.

Számunkra nagyon fontos, hogy olyan jeleneteket mutassunk be, amit a néző még nem látott, mert ezért lesz érdekes, izgalmas és újszerű a film. Nagy hangsúlyt fektetünk erre, minél több új ismeretet szeretnénk átadni.

És egy ilyen ismeret szólhat a pontyokról, a mindennap látott, már-már jóbarátnak tekintett kacsákról, vagy akár arról is, hogy mozog a jég a tó felszínén. Az biztos, hogy van miért várni ezt a filmet! Aki pedig még több infóra és újdonságokra kíváncsi, a film Facebook oldalán, illetve a gyártók weboldalán nézelődhet!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról!

Szöveg: Szabó Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr312240122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása