Check-in

Ismerd meg a termelőt: innen érkeznek Pestre a legszebb tulipánok!

2017. március 29. - checkinblog

Aki szereti otthon a friss virágokat, és rendszeres vásárol belőlük, egy idő után kitapasztalja, hogy merre érdemes keresgélni. Nagyon nem mindegy, hogy egy virágüzlet honnan szerzi be az árut, ezért én ennek is szeretek utánanézni. Azt pedig már régóta tudom, hogy ha valahol Karol & Blase virágok vannak, abban nem fogok csalódni. A makói családi manufaktúra ugyanis garancia a frissességre és a minőségre. Kardos Alíz, a kertészet 'ügyeletes ötletgazdája', marketingese és beszerzési-értékesítései felelőse mesélt arról, hogyan is dolgoznak. Szerencsére pár apróságot arról is elárult, hogyan tarthatjuk minél tovább frissen csodás tulipánjaikat!

img_6341.JPG

Kezdjük az elején: a céget még 1992-ben alapították Alíz szülei, akik már ezt megelőzően is virágokkal foglalkoztak. Édesapja, Kardos Jenő egy 'munkamániás tulipánőrült', akit a megfelelő körökben valószínűleg nem véletlenül hívnak tulipánkirálynak. A manufaktúrában kevesen dolgoznak állandóan és nagyjából minden fontos munkafeladatot a családban osztanak fel, csak a nagy virágtermelős időszakokban segítenek nekik idénymunkások. Szóval valóban egy igazi családi vállalkozásról van szó, ahol mindenki a virágokért él, hiszen csak így lehet ezt szívből csinálni.

img_6306.JPG

Itt születnek a virágok

A termelés Makón zajlik, ami elég szerencsés, mert ez az ország egyik leginkább napsütött része. Elsőosztályú, minőségi vágott virág termelése a fő profiljuk: elsősorban tavaszi virágok (tulipán, nárcisz, jácint, muszkári), amit ősszel a krizantém vált fel. A tavaszi virágok virágzása decembertől májusig tart, az őszieké pedig szeptemberben indul novemberig. Ám ez nem azt jelenti, hogy olyan sok idejük lenne pihenni, hiszen a köztes időszakban is zajlik a gondozás, takarítás, tereprendezés és az új virágkultúrára való felkészülés.

Minden munkafolyamatot kézzel végzünk, minimális gépesítéssel. Így a gépek által ki nem szűrhető gyengeségeket is (pl.: hibás szál kerül a csokorba) ki tudjuk küszöbölni.

img_6272.JPG

A manuális eljárás mellett fontos, hogy a virágokat nagy aranykorona értékű kiváló földeken termesztik, melyeket még felturbóznak speciális földkeverékekkel. A tavaszi virágokat pedig olyan speciális ládás technikával ültetik, ami sok itthoni kertészet számára ismeretlen módszer. Víztisztító rendszer segítségével dolgoznak és a virágokat fóliasátrakban nevelik. Illetve van egy nagyobb terület, ahol szabadföldi termesztés zajlik, de ezt is minimálisan beépítették egy védőréteggel, hogy ne legyenek a növények annyira kitéve az időjárási viszontagságoknak. 

img_6273.JPG

A munka gyakran napi 24 órás és az időjárás változékonysága nagy súlyt tesz a hazai termelők vállára. Idén a téli nagy hideg a hatalmas fűtésköltségek mellett nem tett jót a növényeknek sem. Lassan indultak növésnek, szó szerint stresszt kaptak. Szerencsére a minőséget így is lehetett tartani, viszont majdnem 2 hetes csúszással indultak meg az első virágok. A hirtelen jött melegnek pedig ismét nem lehet teljesen örülni, mert gyorsabban lezajlik majd a tulipánszezon. 

img_6267.JPG

Milyen csokrok érkeznek Makóról?

A kínálatbővítés folyamatos, de nagyjából 70 fajta tulipánnal dolgoznak egy szezonban. Vannak olyan fajták, amelyek korábbi időszakra, vannak amelyeket későbbre ültetnek. Vannak bevált kedvencek és igazi szupersztárok is.

Idén rengeteg a pasztell árnyalat, de van Ferrari és új, intenzív vörös gömbtulipán is. Kaphatóak még cakkosak és papagájok, francia típusú hosszúszárú tilipánok, illetve egy igazi kuriózumnak számító óriás papagáj tulipán is. Brutálisan néz ki!

img_6266.JPG

img_6311.JPG

A hazai virág előnye, hogy hamarabb jut a kereskedőkhöz illetve a vásárlókhoz, mint egy import virág esetében (a virágokat raktározzák, tőzsdére viszik, majd átutaztatják Európán, mire a végfelhasználóhoz ér). A hollandok például iszonyúan jól szervezettek, tehát tulajdonképpen viszonylag rövid időn belül lezongorázzák a dolgot, de még így sem tudnak frissességben versenyezni a hazaival. A makói manufaktúra nagybani értékesítése a Flóra Hungária Nagybani Virágpiacon zajlik, standjuk a piac kellős közepén van, innen vihetik virágaikat a virágüzletek, virágosok. Szállítanak külföldre is, főleg Ausztriában és Szlovákiában, és olykor Romániában van igény erre a minőségre.

img_6340.JPG

Alízék folyamatosan fejlődnek, keresik az új virágfajtákat és próbálnak olyan módszereket találni, melyekkel még jobb minőséget érhetnek el. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a vásárlók minél jobban belelássanak a munkájukba és egyre többen igényeljék azt, hogy friss virág várja őket otthon. Éppen ezért keresik az olyan izgalmas együttműködéseket, mint a Wild Flower Barban tartott tulipánvásárok (most március 30. és április 1. között lehet ott keresni a virágaikat!), de más meglepetésekre is készülnek. Nagyon jó látni egy olyan példát itthon, ami külföldön már megszokottnak számít: hogy a termelő is aktívan megjelenik a virágvásárlás folyamatában, közvetlen és nagyon büszke a termékére. A Karol & Blase hozzáállása egy olyan irány lehet, amit bátran érdemes követni!

És akkor következzen az ígért tulipánkezelési kisokos, hogy ha vesztek egy-egy köteggel a napokban, sokáig lehessenek szépek a nappalikban!

  • A virágokat hazaérkezéskor vágjuk vissza ferdén és tegyük hideg vízbe, hűvös helyre. Érdemes ferdén visszavágni, mert így több vizet tudnak felszívni.
  • A 10-20 szálas csokrot celofánba tekerve hagyjuk megszívódni pár órát.
  • Majd kibonthatjuk és önmagában is jól fog mutatni vagy más zölddel lehet is dekorálni.
  • Hasznos a tulipánokat naponta/kétnaponta visszavágni és a vizet is cserélhetjük rajtuk. Mivel a tulipán folyamatosan nő, így a szárak visszavágása fel sem fog tűnni.

img_6308.JPG

img_6287.JPG

És egy bónusz cukiság a tulipánföldről: a legkisebb munkatárs!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról!

Szöveg: Szabó Kata; Fotó: Emil Chalhoub

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr7312384807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása