Check-in

Egy nap Comóban

2015. május 02. - checkinblog

Como, vagy inkább a mellette fekvő tó neve sokaknak talán onnan lehet ismerős, hogy George Clooneynak van arrafelé egy villája a parton, ahol fél Hollywood vendégeskedett már. A filmsztár nem véletlenül büszke birtokára, hiszen a Comó-i tó és környéke Észak-Olaszország egyik legszebb vidéke, amibe nagyon könnyű beleszeretni. Ez történt velünk is, hiszen nemrég volt szerencsénk Comóban járni, ami tényleg olyan hatással van az emberre, hogy legszívesebben örökre ottmaradna. Kevés idő is elég ahhoz, hogy így érezzetek, ezért akár egy napra is érdemes ide elugrani, ha történetesen éppen Milánóban jár az ember - megmutatom, mi fér ebbe bele és miért lenne kár kihagyni!

como-11.jpg

Hogy lehet ide eljutni?

Comóba sokfelől érkezhetünk, ott van például Lugano, de mi Milánó felől közelítettünk, hiszen ott szálltunk meg. Ez egyébként nagyon szerencsés dolog volt, hiszen innen elképesztően egyszerű Comóba menni, mert mindössze 45 kilométerre fekszik tőle. Éppen ezért alkalmas arra is, ha csak egy napot, vagy akár egy délutánt töltenénk itt, mert 1 óra alatt ide lehet érni.

Autót is lehet például bérelni, ugyanakkor Milánó több állomásáról jönnek ide vonatok (Trenord, Trenitalia), és megéri átnézni a járatokat, mert sokféle kombináció közül választhatunk. Gyakran közlekednek és nagyon kedvező áron, a Centrale pályaudvarról például mindössze 4,8 Euróért lehet jegyet váltani Como Nord Lago végállomásig, saronnói átszállással. Ez a végállomás a legjobb, mert szinte közvetlen a tóparton van, a többitől (Como Nord Borghi, Como Nord Camerlata, Como S. Giovanni) kicsit sétálni kell, de kinek fájna Comóban csámborogni.

Egyébként aki Malpensába érkezik repülővel, és azonnal Comóba menne, simán megteheti, mert csak felszáll a Malpensa Expressre Milánó felé, és Saronnónál átszáll a Como felé közlekedő vonatra. Pofonegyszerű, képtelenség eltéveszteni.

como-2.jpg

Miért olyan érdekes ez a város?

Como a legnagyobb, és legizgalmasabb történelmi háttérrel rendelkező város a Comó-i tó partján. Már a kelták korában volt a területén település, hiszen nagyon jó helyen, a tó nyugati ágának déli végén fekszik és hegyek veszik körül. Cézár és Augustus korában is felismerték, milyen jó kereskedelmi központ lehet, így megerősített várost hoztak létre a helyén. Később háborúskodások során előfordult, hogy lerombolták, majd újjáépítették, és hasonlóan hányattatott sorsa volt, mint egész Lombardiának, de egyéniségét végig meg tudta őrizni, hiába csatolták éppen az Osztrák Császársághoz, vagy uralkodott felette Napóleon. 1861-ben lett az akkori Olasz Királyság része, és 1945 áprilisában nem messze innen tartóztatták le Mussolinit is. Ez a jó adag történelem szépen átjárja a várost, minden szegletében találni egy olyan épületet vagy csak egy épületrészt, ami Como valamelyik emlékezetes korszakát idézi fel. De ez a háttér alakította ki azokat a szűk, gyakran hegyoldalra felfutó kis utcácskákat és gyönyörű parkokat, korzókat is, amik miatt igazi északolasz vízparti város lett. Összetéveszthetetlen.

como-3.jpg

Természetesen a Comói-tó maga is egy olyan elem, ami nélkül a város nem lenne az, ami. A házak csodásan ölelik körül a part ide eső részét, ami szerves része a településnek. Éttermek és parkok követik egymás és szinte bárhol kiülhetünk lábat lógatni a sötétkék, csillogó víz fölé. A kikötők nem zsúfoltak (legalábbis tavasszal még nem), inkább jól kiegészítik az egész látképet. Passzol itt egymáshoz minden. Ehhez a háttérben magasló hegyek látványa már tényleg majdnem túlzás, és akkor az ember még fel sem nézett a villákkal teli hegyoldalakra. Én már teljesen megértem, miért ez az egyik olyan olasz vidék, ahol a legmagasabbak a telek- és ingatlanárak, és miért kuncsorognak Brad Pitték folyamatosan azért, hogy Clooney elpasszolja nekik a "viskóját" (ez a viskó egyébként nem is Comónál van, hanem a tóparton kicsit feljebb, Lagliónál),

como-4.jpg

Mit nem szabad kihagyni?

Ha csak kevés időnk van Comóban, akkor is elég sok szuper dolog beleférhet a programba úgy is, ha nem feszítjük túl a beosztást. Még pontos terv sem kell, úgyis egyik jön a másik után magától. Aki kíváncsi a történelmi emlékekre, mindenképpen barangoljon a város belsejében és keresse fel például a Santa Maria Assunta katedrálist, vagyis a helyi dómot, ami a környék legnevezetesebb épületeinek egyike. Nem igazán lehet eltéveszteni, már a vonatról is látszik, de a tópartról is észrevehető. Lenyűgöző a San Abbondino-bazilika, vagy a Villa Olmo és annak hatalmas parkja is, a Volta-templomot pedig a fizika rajongóinak érdemes felkeresniük.

como-5.jpg

Ha Como Nord Lago állomásra érkezünk, nehéz elindulni a belvárosba, mert akaratlanul is szinte rögtön megpillantjuk a tavat, ami úgy vonzza az embert, hogy nem nagyon lehet vele mit csinálni. Amikor olyan napsütés van, mint amiben nekünk részünk volt, az ember észre sem veszi, és félórákat nézelődik-üldögél-hesszel a parton, amire szükség is van ahhoz, hogy átélje a várost, erre is kell egy kis időt szánni. Aztán ha megéhezünk, vagy csak egy kávét vagy fagyit akarnánk, elég szétnézni a part menti úton és a párhuzamos utcákban, lesz miből választani. Én azt ajánlom, azért vessetek egy pillantást az árlapokra, hogy mire lehet számítani és inkább a helyiek által preferált vendéglátóegységeket keressétek, mindig azok a legjobbak. Como lakói egyébként aktívan használják ezt a part menti részt, itt kocognak, üzleti tárgyalásokat bonyolítanak le, vagy csak szerelmesen sugdolóznak a fűben fetrengve.

como-1.jpg

como-6.jpg

Como jó kiindulópont arra, hogy bejárjuk a tókörnyéki városkákat akár busszal, akár hajóval. Megy innen menetrendszeri komp és egy rakat busz is mindenfelé, így azt is be lehet játszani, hogy megnéztek másik helyeket. Lennót például a Villa De Balbianello teszi vonzóvá, de érdemes utazás előtt utánanézni, mely települések a legérdekesebbek. Viszont aki maradna Comónál, de azért meg akarja érteni, milyen hatalmas is ez a tó a maga 146 négyzetkilométeres felszínével és néhol 400 méternél is nagyobb mélységével, az nevezzen be egy hajókirándulásra. Általában kiráz a hideg az ilyen turistalehúzós _hajókázásoktól_, de ennek itt 9 Euróért tényleg van értelme. Egy 1 órás túra keretében elvisz a hajó Tornóig, és ezzel pont megmutatja a tó elképesztő határai, a körülötte előbukkanó falvakat és a fölé magasodó hegyeket. No meg nem túl rossz érzés ezen a vízen suhanni, megéri.

como-7.jpg

como-8.jpg

A hajókirándulásból felocsúdva akár lehet is menni a következő sokk felé, ugyanis az a hely, ahová a part mellett induló sikló visz, szintén eléggé meghatja az embert. Nem, nem egy egyszerű kis kilátóhoz érünk fel hanem egy csodaszép kis Brunate nevű településhez. Az út díja oda-vissza 5 Euró, és a siklóból kilépve ne tévesszen meg senkit a 'panorama' felirat egy jobbra mutató nyíllal, mert nem arra van az igazi szépség. Brunate maga az. No meg a kilátás is, amit magunknak kell megkeresni a városka különböző pontjain. Elképesztő csend van itt, Como zajából semmi nem hallatszik. A sikló negyedóránként jár, legalábbis a tavaszi-nyári időszakban biztosan, egészen késő estig, így nyugodtan elmászkálhatunk egy darabon a fenti városban.

como-10.jpg

como-9.jpg

Brunate után a hegyről lecsorogva még külön élmény sétálni Como hegyoldali részén a szűk utcákban, hiszen mindenhol akad valami izgalom: egy elképesztő villakert vagy éppen két hát között a tó látványa. Akár a vacsorát is elkölthetjük még a parton, vagy a belvárosban, hiszen egészen sokáig mennek a vonatok. Nyilván ez időszaktól függően változik, de jól utána kell nézni. 

Én azt mondom, az előbbiek lazán kitöltenek egy napot úgy, hogy élvezni lehet közben a várost. Persze a "mit lehet csinálni egy nap alatt Comóban ?" kérdésre azóta csak azt mondom, hogy "maradni még egy hetet", hiszen az első látogatás csak felcsigázza az embert. Egyébként nem kell félni a várostól, nem óriási luxy, mint ahogyan sokan hiszik, és ez vissza is tartja őket. Okosan, minimális pénzből ide lehet jönni, és az éttermek is csak egy picit dolgoznak magasabb áron például a milánóiaknál. A napokban még annak is utánajártam, mennyi itt egy átlag Airbnb szállás, és azokból is ki lehet fogni kedvezőt, ha valaki tovább maradna. Én egyszer nagyon szeretnék, és álmom körbejárni az egész Comói-tavat.

Az összes kép saját, ha felhasználnád, kérünk, előbb kérd el!

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr497413744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2015.06.03. 17:38:44

Szerintem Menaggio-ra és Bellagio-ra, a Tremezzo-ban található Villa Carlotta-ra (www.villacarlotta.it/home.php?pag_id=9&sez_id=13&lang_id=2) még érdemes felhívni a figyelmet. Különös Varenna-ban a Vézio-kastély is, a kilátás a kertjéből pedig egészen fantasztikus.
Véleményem szerint a három "nagy"-ből (Garda-, Como-, Lago Maggiore), egyértelműen a Como-i a legvadregényesebb. Körüljárni nem egyszerű, mert sok helyen olyan keskenyek az autóutak, egyik oldalukon a sziklafallal - hogy meglehetősen nyomasztó ott vezetni (bár én csak az anyósülésen csücsültem, de nem egyszer volt olyan érzésem, hogy na most vagy a szembejövő autót, vagy a sziklát szántjuk fel).
Mindazonáltal nem szabad kihagyni - sőt, újra és újra visszamenni, mert olyan "kis ínyencségeket" fedez fel az ember, amire ha kiszámított az idő, aligha lesz lehetősége. És azt a tájat, egyáltalán a napfényes Itáliát soha, de soha, de soha nem lehet megunni:))).

lalolib 2018.03.21. 16:13:29

Baráti társasággal szoktunk utazgatni, tavaly Amalfi-partot jártuk be. Egyik társunk kerekes székes, mindent megszoktunk oldani, de azért szeretek felkészülni. Hol tudnék én utána nézni, hogy a Comói és a Maggiore tavaknál hol szembesülhetünk "leküzdhetetlen" akadállyal (kb. 5-6 lépcső nem számít annak).
Például a Comói tónál a Villa de Balbianello, vagy melyik felvonót érdemes igénybe venni...stb.
Nincs annál kellemetlenebb, mint a célnál szembesülni, hogy ami nekünk nem gond, neki leküzdhetetlen akadály.
Számtalan helyen jártunk már, lassan bejártuk már egész Olaszországot (autóval), a legtöbb helyen semmi gondunk nem volt, mert ki volt építve a kerekesek számára is a mozgás lehetősége, de azért jó lenne előre felkészülni.
Köszönöm ha tudtok ebben segíteni.
süti beállítások módosítása