Check-in

Procida: nézd meg ezt a kis szigetet Nápoly mellett!

2018. november 17. - checkinblog

Amikor valaki hosszabb időt tölt Nápolyban vagy a környékén, mindig Caprira Ischiára, Sorrentóba vagy éppen egészen az Amalfi partig igyekszik. Pedig van egy kis sziget mindössze 40 percre a nyüzsgő olasz várostól, amit halászok laknak, a neve pedig Procida. És eskü, izgalmasabb, mint az előbb felsoroltak.

nap_9367.jpg

Nápolyba idén már harmadszor látogattunk el, és minden alkalommal más kirándulásokat teszünk a városból, míg ott vagyunk. Idén Procidára esett a választás. Ismerősöknél láttam már fotókat róla, és a friss Jamie Oliver sorozat és könyv, a Jamie Cook’s Italy is felkeltette érdeklődésemet a hely iránt. Hajóval valóban csak negyven percre van Nápolytól (a központi kikötőből lehet indulni, szezonon kívül délelőtt ritkásabban, délután óránként visz oda hajót valamelyik szolgáltató, jegyet pedig közvetlen a helyszínen is lehet venni), így az egyik igazán napsütésen napon nekivágtunk.

nap_9338.jpg

42619081_615669245501779_8005296158635803816_n.jpg

Procida egyszerre egy vulkanikus sziget és a rajta található, nagyjából 10 ezer lakost számláló település neve is. Már az ókori görögök idején volt itt halászfalu, a sziget pedig az elmúlt évszázadokban – Nápolyhoz hasonlóan – számos uralkodó és feltörekvő birodalom fennhatósága alá tartozott. Bár anno több regény színhelyét adta, vagy a Tehetséges Mr. Ripley című filmhez is szolgáltatott élő díszletet, a turizmus csak mostanában kezdi el felfedezni. És ezzel pótolja a hanyatló hajóiparából kieső bevételeit.

nap_9361.jpg

Szóval Procida még egyáltalán nem zsúfolt, mint közeli Capri vagy Ischia, nem lepték el az ajándékboltok és különféle, a turistákat megcélzó szolgáltatások sem. Természetes, kedves sziget, ami tényleg az ott lakó embereké. Apró, így pár óra alatt bejárható lábon úgy, hogy észre sem veszitek, hogy véletlen átsétáltatok szűk utcáin egyik végéből a másikba. Központi része és nagy kikötője fagylaltszínű házakkal van tele, de átlagos lakóházai is tengeri széltől fakók, kertjeik teli vannak fügével, naranccsal, banánnal és hatalmas kaktuszokkal.

Egyik nagy előnye a végtelen nyugalom, főleg az a csend, ami a délutáni szieszta ideje alatt fogadja itt az embert. A másik csoda pedig a fekete fövenyes tengerpart, ahová különböző ösvényeken lehet lejutni szerte a sziget szélein. Mi egy délután töltöttünk itt, finomságokat szereztünk egy közértben, aztán letáboroztunk a Cala del Pozzo Vecchio strandon egy időre piknikezni. Rajtunk kívül csak pár ember élvezte még ott a napsütést és az elképesztően tiszta tengert.

nap_9278.jpg

nap_9306.jpg

A délután másik felében keresztülsétáltunk a szigeten, bámultuk a lusta gekkókat, magunkba szívtuk a tiszta, sós levegőt, majd kikötöttünk a Spaggia Chiaia előtti szakaszon, Tonino tengerparti étterménél, és lestük a távolban Caprit, meg a fagylalt-pasztell belvárost. Elképesztően szép ez a partszakasz is, tökéletes strandolásra a nyári időszakban.

nap_9348.jpg

nap_9449.jpg

Tippek

  • Procida nem turistákra van szervezve, így délután itt tényleg megáll az élet, kettő után az éttermek becsuknak, és csak később nyitnak ki. Így, ha ilyenkor látogatjátok meg, piknikezzetek szuper bolti olasz dolgokkal (mozzarella, olíva-válogatás, soknák, istenkém), vagy hozzatok magatokkal betevőt.
  • Ne féljetek a sétától, a sziget pici, eltévedni nem lehet, néhol sok az emelkedő, de mindez kibírható, és így tudjátok magatokba szívni a helyi légkört. Kicsit para, hogy elképesztően szűkek az utcák, járda nincs, így olykor a falhoz lapulva kell elkerülni a forgalmat (ami a szieszta végével rendesen van), de, ha az itt lakó macskák vígan elszambáznak a kocsik között, akkor nektek is menni fog.
  • Egy délután alatt is bele lehet szeretni, és be is lehet járni, de én legközelebb legalább egy teljes napot töltenék itt, pláne, mert ki kell még itt próbálnom valami klasszik halas éttermet, illetve úgy hírlik, hajnalban/reggel nagyon izgalmas a kikötő a halászok munkája miatt. Sőt, simán el tudom képzelni, hogy itt nyaraljuk egy hetet például, és csak strandoljunk. Tökéletesen alkalmas a feltöltődésre!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról, vagy kövesd Katát és Dávidot az Instán itt és itt.

Fotók: Horpáczi Dávid, Szöveg: Szabó Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr9414378439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása