Check-in

A britek legtávolabbi rejtett szigete, Foula

2016. október 07. - checkinblog

A Shetland-szigetek Feröer és a Orkney- szigetek között találhatóak Skóciától északra. A szigetcsoport több, mint száz tagja közül csak 15 lakott, közülük az egyik Foula, amit az Egyesült Királyság legtávolabbi rejtett kincsének is neveznek.

foula-1.jpg

Az aprócska szigeten, ahogy Shetland többi területén nyáron pedig szinte nem is megy le a nap, télen pedig gyakori vendég itt a sarki fény. Az egyedi és nagyon zárt körülmények különleges élővilágot hoztak itt létre, ami miatt itt védett területet biztosít az állam a madarak számára, melyek kolóniákban élnek és vendégeskednek a szigeten.

foula-6.jpg

Foulát hajóval, vagy a hetente egy-két alkalommal közlekedő repülőjárattal lehet megközelíteni, aztán az ember megszállhat itt kiadó házikókban vagy a helyi hostelben. Ugyan sokat kell érte utazni, mindenképpen érdemes, pláne azoknak, akik szeretik az ilyen kifejezetten természetközeli helyeket. Foula partjairól elképesztő kilátás nyílik, de beljebb fejvő részei is lenyűgözőek. Szerintem Izlandhoz lehetne hasonlítani ezt a helyet, ami nem véletlen, hiszen éghajlatuk is egészen egyforma.

foula-4.jpg

foula-5.jpg

A szigetet összesen 30-an lakják, akik nagyon barátságosak, és szívesen látják az utazókat. Beszélgetnek velük, bevonják őket közös programjaikba, és aki kíváncsi, azt is megnézheti, hogyan élnek. Az emberekkel ellentétben az itt lakó Shetland pónikból vagy a helyi birkákból viszont van több száz, velük könnyű összefutni a kirándulások során.

foula-9.jpg

foula-3.jpg

foula-7.jpg

Ha Skóciába készültök, és van annyi plusz időtök, no meg energiátok, érdemes ezt a szigetet, vagy a Shetland bármely részét beiktatni az utazásba - én tuti mennék, ha arra járnánk!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról!

Fotók: Jeff J Mitchell/Getty Images, Forrás: The Guardian, Huffington Post

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr6911778411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása