Check-in

Évnyitó disznólkodás a Szabadság téren - Ilyen volt a 10. Mangalica Fesztivál

2017. február 12. - checkinblog

A mangalica mindenki kedvenc zsírdisznója: szeretünk megenni a tepertőtől kezdve a szalonnán át a hurkáig, gyakorlatilag mindent, amit készíteni lehet belőle. Ha ebből indulunk ki, akkor ma Magyarországon egy ilyen nemzeti jószágra és az abból készülő zsírközpontú termékekre épülő fesztivált rendezni kész főnyeremény. És tényleg az, mert csak úgy tobzódott a tömeg tizedik alkalommal is a Szabadság téren megrendezett hétvégi Mangalica Fesztiválon.

dsc_6118.jpg

A Mangalica Fesztivál egyébként nagyon szép célja az, hogy a látogatók közvetlenül találkozhassanak az őstermelőkkel, tenyésztőkkel és nagyrészt tényleg azoktól vehessék meg a híres disznóból készült finomságokat, akik készítették őket. A fesztivál elején 'kiállított' kedves csupa szőr malackák feldolgozásának gyakorlatilag minden végtermékét meg lehet kóstolni és vásárolni - így aki azért jön, hogy szőröstül-bőröstül megismerje ezt a háziállatot, az jó helyen jár. Ha minden igaz, itt kizárólag a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerülő termékeket kap a vevő, a szakmai felügyeletet az egyesület biztosítja.

dsc_6112.jpg

dsc_6149.jpg

A cél jól hangzik, és és még ad is egy olyan jó érzést, hogy itt nem vehetünk hamis mangalicát (amit azért simán rásóznak a vevőre bármilyen vásáron), de nem garancia a minőségre, a jó ízre és a kedvező árra sem. Mindegyikből bőven találni itt olyat, ami súrolja a tűréshatárt, ezért mielőtt az ember elbódul a kolbászszagtól, inkább kóstolja meg, amit venni akar. Mert kóstolni azt lehet bőségesen!

dsc_6125.jpg

dsc_6160.jpg

Aki pedig enne is amellett, hogy jól betáraz mangalicazsírból, megteheti elég menő street food egységekben, amik az esemény idejére kifejezetten a mangalicára specializálták magukat. Külön öröm volt az Anyukám Mondta étterem mangalicás szendvicse vagy a Mangalica és Társai grillezett hot-dogja.

dsc_6146.jpg

dsc_6132.jpg

Ugyanakkor baromi elszomorító látni, hogy elvileg a minőségi és eredeti mangalicás dolgokat hirdető fesztiválon is ugyanúgy megjelenik a karácsonyi vásárokból jól ismert nagyüzemi rémület konyha, ami valószínűleg az adventről megmaradt olajjal dolgozik literszámra és emberi fogyasztásra alkalmatlan, szörnyszülött szeméttel célozza meg az erre fogékony vásárlókat és a jóhiszemű turistákat.

dsc_6155.jpg

A mangalicától kicsit elvonatkoztatva persze bőven van mivel leöblíteni a falatokat, magyarok vagyunk, így disznótorozunk...vagy mi. Ugyanakkor ott a csomó kísérő bódé a vásárfiával, amiből a mézes, pékárus, szószos és fűszeres dolgok még teljesen passzolnak is. Ellenben a klasszikus levendulaszappan, a nem kicsit divatjamúlt irhabunda, a cserépvirág vagy a kamu egyiptomi szobrok kevésbé illenek a rendezvény miliőjébe.

dsc_6206.jpg

dsc_6200.jpg

dsc_6218.jpg

Vurstli van persze, erre visz a szükség. És az utóbbi a bajom igazán ezzel a fesztivállal, hogy ki lehetne emelni a vurstli szintről, mert a mangalica, mint jószág és mint alapanyag is alkalmas rá, és meg is érdemli, de csak nem sikerül. Talán azért, mert a közönségnek ez kell (és ez azért benne van bőven). Azért remélem, hogy egyszer - talán jövőre - még sokkal jobban a mangalicáról fog szólni az esemény, mert akkor sokkal jobban lehetne szeretni.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról!

Szöveg: Szabó Kata; Fotók: Horpáczi Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr4312252518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.02.14. 04:12:03

A minap a multiban láttam: míves pecsétes, aranyfeliratos, hagyományos érlelésű csípős kolbász. Megfordítom, aszongya: paprikakivonat (nem paprika), nátrium-glutamát (ízfokozó), füstaroma (nem füstölt), sertésfehérje (nem hús). Csak a fontosabb címszavakra emlékszem, mert egyből raktam is vissza a pultra. Azért volt benne sertéshús is, meg szalonna gazdagon. A zsírtartalom a kolbász tömegének a fele.
Életemben egyszer voltam ilyen vásározós mangalicafesztiválon. A kolbászok jó része címke nélkül, ami igen kérdéses a multis példa után. A söntésnél fél óra sorbanállás után kaptunk nyersre sült kolbászt. Minden átkötve nemzeti szalaggal, bíbor pecséttel, arany felirattal.
Nálam totál lejáratták a mangalica nevet. Nem vagyok hajlandó a felárat kifizetni csak a név miatt a legegyszerűbb ipari minőségért; akkor sem, ha mangaliczának írják.
Sajnos nekem ezt jelenti egyenlőre a mangalica, ami remélem, változni fog.

Zetor75 2017.02.14. 06:21:30

Azért a japán szaké se feltétlen idevaló, de a képviselet által kínált ételek rendben voltak, Ami engem is zavart, az a mindenféle cserépárus, a használt könyves, a szőrmések, szőnyegesek, kamu Swarovski kristályos, gumicukorkás. Ezek minek jönnek? Rosszabb... miért nem mondják a szervezők, hogy pár forinttal drágább a helypénz, de a "gagyi", a recli ne jöjjön. Csak a fesztivál. Ezek nélkül is meglenne a fesztivál.Ami jöhetne viszont, azok mindenféle (szürke)marha tenyésztők portékái, mint kísérő (az is hungarikum), némi pékáru, ha már van szalonna, tepertő, kalbász...

Hugó Sörmann 2017.02.14. 08:30:54

A bazári kínálat nemcsak a szervezők "bűne", hanem a területet jó drágán bérbeadó Önkormányzat is közre játszik az árak és az árusok összetételének alakulásában! Mert ha szerényebb lenne a terület bérleti díja - akkor nem kellene minden talpalatnyi helyet kiadni, lehetne szakmaibb a vásár és ha nem pár nap alatt kell kigazdálkodni a jelentős fix költségeket, akkor talán szerényebb árak jelennének meg a fogyasztók, látogatók felé .!

déjá vu39 2017.02.14. 09:52:59

Mangalica - hát persze. Nincs annyi mangalica az országban, mint amennyit itt eladtak...

checkinblog 2017.02.14. 09:54:35

@Gyalogrépa: na igen, keresni kell egy tisztességes hentest, a multikat meg a többi ipari szemetet elfelejteni. tudom, ritka mint a fehér holló, de azért akad. ha budapesti vagy, nincs még jó hentesed, nincs kedved keresgélni, akkor dobj egy mailt, ajánlunk párat

checkinblog 2017.02.14. 09:59:24

@zetor 2000: jogos! viszont minden évben van szürkemarha fesztivál a városligeti Vajdahunyad várában. a színvonal a szokásos, de egy próbát megér

Zetor75 2017.02.14. 18:20:39

@checkinblog: és mi lenne, ha a helyet nekik, a marhatenyéstőknek adnák bérbe, és nem a csetreszárusoknak? Mindegy, ki fizeti ki a házikó bérleti díját, csak jöjjön be a lovetta. A látogatóknak jobb lenne, mert akinek nincs kedve sertéshez, vehet marhát. A kajásoknak jobb, mert nem kell sertésburgerrel szopolni (meg hotdogozni a burgeresnek), mehet a sima hamburger, mindenkinek jobb (elnézés a Mangalica és tsaitól, ők rendben vannak...:) ). (Nem, ezek nem gyorskajáldai szemetek, próbáltam párat már. Le a kalappal!) Az italmérések mennek mindenhol, ott nincs gond. A lacikonyhának mindegy, mit süt.
De nekem, neked, meg mindenkinek, aki ott van, nem jön szembe a kérdés, hogy a szőrmeárus mit keres itt? Meg a csetreszes, a gumicukorka árus, a nyakláncot, eladhatatlan könyvet árus... Vehetek műerdélyi román bőrszíjat? Minek? Nincs velük bajom, csak a hasznos helyet foglalják. Ha nélkülük is megoldható egy ilyen vásár, akkor inkább ne jöjjenek, de ha helyettük valami összekapcsolható lény vására megoldható, akkor ezt kéne megszervezni. Patentebb lenne, mert sokan szeretjük nemcsak a sertéseket -legyen az mangalica, vagy vadmalac, sima házi-, hanem a marhaféléket is. Nekik is jobb, mert maradhat nekik a sajárjuk, a Vajdahunyadvárában, oda max befogadják a mangalicatenyésztőket. Az is javulna, mert ott se lenne prémkereskedő, meg a többi, oda nem való.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.02.15. 09:31:42

@checkinblog: Nézzük csak! Van kapirgálós csirkés, kacsás-libás, meg disznós-marhás-birkás hentes. Utóbbinál tavasszal meg ősszel van bárány alkalmanként. Mangalicás, kecskés, friss (nem fagyasztott) vadhúsos egyáltalán nincs. Bármilyen megbízható hentestippet köszönettel elfogadok. Repül a mail.
süti beállítások módosítása