Ha Nápolyról van szó, akkor mindig a pizzára gondolunk, pedig nem csak ezt az ételt kell itt megkóstolni. Ott van például a csodás babá, millióféle tészta és a pacal is. Bizony, a pacal, ami egyáltalán nem kizárólagosan magyar specialitás. A franciák, spanyolok vagy sok ázsiai nemzet mellet az olaszok is imádják. Sőt, az olaszok nagyon kreatívan állnak hozzá, minden részét használják és nagyon változatosan fogyasztják. Az alapanyagot specializált hentesektől szerzik be, a kész ételt pedig egyedi éttermekben és büfékben is befalják. De hogyan is néz ki egy tripperia?
Megmondom őszintén, míg nem jártunk Nápolyban, nem voltam tudatában annak, hogy az olaszok akkora pacalimádók lennének. Ehhez a tudáshoz meg kellett látnom azokat a fura kis kioszkokat a spanyol negyedben, melyek kirakataiban alienekhez hasonló húsdarabok lógtak. Egészen pontosan a marha és a birka gyomrának különféle részei.
A helyiek ezekben a tripperiákban, vagyis pacalra specializált hentesüzletekben szerzik be egyik kedvenc alapanyagukból a betevőt, amiből aztán készítenek szendvicset, salátát, levest és pörkölthöz hasonló ragukat is. Ha pedig nincsen kedvük és idejük vesződni az egyébként azért macerás ételekkel, egyes tripperiáknál a hozzájuk kapcsolódó büfé- vagy étteremrészben meg is ehetik őket készen.
Olyan jó látni, ahogy idősebb és fiatalabb vásárlók egymást váltva térnek be ezekbe az üzletekbe, hogy a friss áru között válogassanak. Itt nem a fehérre tisztított verzió dívik, hanem az eredeti színű zöldes-kékes változat és nem is elsődlegesen csak a bendőt kérik és hasznosítják, hanem a méhsejtpacalt és a százrétű gyomrot is. De nem vetik meg olykor az oltógyomrot sem. Minden régiónak vannak sajátos receptjei, és ugyan Róma az igazi uralkodó ebben, Nápolynak sincsen oka a szégyenkezésre. Ráadásul a város híres szülöttje, a néhai Bud Spencer is imádta, ő pedig nem igazán tévedett a helyi ételeket illetően.
Bár a látvány elsőre furcsa lehet az üveg mögött, vagy közvetlen a szemünk előtt lógó pacaldarabokkal, mindenképp érdemes belekóstolni ebbe a világba is, ha Nápolyban jártok. Ajánljuk a Via Pignaseccát, bele lehet ott futni pár jó helybe!
Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról!
Fotó: Horpáczi Dávid; Szöveg: Szabó Kata