Check-in

6 dolog, amitől imádni fogod Nápolyt

2016. augusztus 09. - checkinblog

Májusban szerencsém volt Nápolyba látogatni pár napra, és ugyan eddig is imádtam Olaszországot, azt hiszem, most sikerült megtalálni itt a kedvenc városomat. Hogy miért? Mert Nápolyban minden megvan, amit kerestem: tenger, szűk utcák, történelem, modernitás és olyan csodás gasztronómia, aminek azóta is csak kutatom a helyettesét itthon. Persze tudom, hogy ettől még nem fogja mindenki feltétlenül szeretni ezt a várost, hiszen rossz a marketingje, de remélem, hogy tudok itt mutatni pár olyan dolgot, melyektől nem csak kedvetek támad odamenni, de a végén még imádni is fogjátok!

13129357_1706317062975557_213844997_n.jpg

Út a tengerhez

Bárhol is szálljon meg az ember Nápolyban, mindenképp érdemes egyszer kipróbálnia, hogy lesétál a dombok tetejéről egyenesen a tengerpartra. Persze lecsúszhat fogaskerekűvel is bármikor (mert abból van a városban bőven), de az tényleg nem akkora élmény, mint a kis utcákban és lépcsőkön átvágva újra és újra gyönyörködni a Nápolyi-öböl látványában. Mi a Vomero városrészben szálltunk meg ahonnan több útvonalon is megtettük ezt a sétát, amikor nekiindultunk a városnak és bizony előfordult velem, hogy konkrétan meghatódtam attól, amit láttam Teljesen mindegy volt, hogy a belvárosba, vagy éppen a kikötők valamelyikébe érkeztünk meg, már maga az út zseniális volt. 

Tipp: Vigyetek magatokkal elég vizet, mert a lakóövezetben kevés az étterem és a kisbolt, és azok is eléggé gyakran sziesztáznak. Figyeljetek a zsákutcákra és hallgassatok a helyiekre, ha azt mondják: "márpedig arra minden le lesz zárva". Ha pedig elfáradnátok, pattanjatok fel egy buszra, a nápolyiak is azokkal csapatják be a belvárosba. 

napoly1-_1.jpg

Óriási séták

Ha már sétával kezdtük, folytassuk is azzal, mert Nápolyban igazán érdemes koptatni a cipőnket. Persze nem feltétlen a szürke külvárosi részekre gondolok, hanem a belső és parti kerületekre, ahol még eltévedni is jó. Ugyan a városban sokféle tömegközlekedési eszköz közül lehet válogatni, ezeket jobb csak akkor használni, ha tényleg elfáradtatok vagy siettek, helyette sokkal jobb magatoknak megkeresni az egyedi útvonalakat. Bejárhatók így a legfontosabb látványosságok, mint a történelmi belváros a csodás épületeivel és utcáival, a legtöbb múzeum, a Castel Nuovo, a Calstel dell'Ovo vagy a tengerparti korzó, ahol a helyiek is nagyon szeretnek hesszelni. És könnyű így lejutni a kikötőkbe is.

Tipp: ha elég volt a sétából, 90 perces jegyet 1,50 euróért lehet váltani a tömegközlekedési eszközökre. A napijegy 4,50 euro, a heti (naptári hét) pedig 15,80. Ha sok múzeumot meglátogattok, és eleget tömegközlekedtek is, érdemes benevezni ArteCard Napolira vagy Campaniára, attól függően mennyire hagyjátok el a várost.

napoly1-_16.jpg

Kikötők

A fontosabb kikötőkbe is érdemes lábon elzarándokolni, de mindkettő fő hajózási ponthoz visz metró is. A Stazione Marittima a nagy kikötő, ahol hatalmas luxushajókat és jachtokat látni. Innen indulnak járatok például Caprira vagy Sorrentóba és más környező helyekre, vagy éppen tengeri körutakra. Jó itt időzni, bámulva a horgászokat, meg a Vezúvot. A régebbi és kisebb kikötős partszakasz pedig a Mergellina, ami egykor önálló halászfalu volt, csak aztán Nápoly körbenőtte és ma a Chaia városrészhez tartozik. Itt rengeteg kisebb hajó, jachtok és halászhajók parkolnak, az emberek pedig szívesen napoznak a partszakasz óriási kövein.

Tipp: A Mergellina partján a halászok kínálják frissen kifogott zsákmányaikat, a környező éttermekben pedig zseniálisak a tengeri finomságokkal készült ételek. Én például a Pizzeria Pasqualinóban (Piazza Sannazzaro) olyan polipos tésztát ettem, hogy a könnyem kicsordult.

napoly2-_46.jpg

Szűk sikátorok

Nápoly egyik védjegye az a rengeteg szűk sikátor, ami a történelmi belváros nagy részét alkotja. Az utcák két oldalán található lakóházak olyan közel vannak egymáshoz, hogy a lakók könnyen átdobhatják maguknak a szelet pizzát, ha úgy alakul. A megjelenés filmbe illő: a fejünk fölé teregetett ruhák, spalettás ablakok, omladozó vakolat, mediterrán színek, szemét és az utcán zajló élet. Izgalmas látni, hogyan alakul át a főutcákról induló dzsumbuj pár méter alatt egy egészen más világgá, ahol azért nem szerencsés eltévedni. De félni sem kell, mert nem rabolják ki itt hamarabb az embert, mint bármelyik más nagyvárosban. Sőt, Nápolyban valahogy jobban biztonságban éreztem magam, mint számítottam rá. Tényleg csak a sajtója rossz, a többi pedig felesleges paráztatás.

Tipp: Ne ódzkodjatok bemenni a legkevésbé bizalomgerjesztő utcákba sem, mert csak így fogjátok látni Nápolynak azt az arcát, ami legalább annyira meghatározza a város személyiségét, mint a gyönyörű tengerpart. Ráadásul a sikátorban olcsóbb és erősebb is a kávé, mint amit a népszerű helyeken kínálnak. És a halra, zöldségre vagy húsárura szakosodott kisboltokban is érdekes dolgokat találni.

napoly5-_53.jpg

Pizza, pizza, pizza

Nyilván Nápoly másik védjegye a pizza és a pizzériák. Azok a csodálatos helyek, melyek miatt annyit ettem itt, mint soha egy utazáson sem azelőtt. Gyakorlatilag még a helyi franchise (Rossopomodoro) éttermekben is első osztályú pizzát kapni, de ezek legyenek az utolsók. A lényeg, hogy próbáljatok ki minél több nagyszerű helyet, mint a világ első margheritáját adó Brandi, vagy a legendás Antica Pizzeria Port'Alba, az éppen nagyon felkapott Sobrillo, a pizzaimádók Mekkájának számító Da Michele, vagy a szintén extrán népszerű Dal Presidente. A legtöbb neves pizzéria a Via Tribunalin verseng egymással, de hasznos körbenézni bárhol a Spanyol negyedben, ahol az éjszakában is könnyű elveszni.

Tipp: A nápolyi pizza nem olyan, mint amit általában megszokhattunk. Egy vékony tésztás, a széleinél vastagabb, könnyű pizzára kell számítani, kevés feltéttel. Amit kötelező kipróbálni, az a margherita, de lehet tobzódni a különböző megoldásokban. Ha pizzériába indultok, készüljetek a sorra és a várakozásra, ami esténként gyakran előfordul a Via Tribunalin, főleg szombaton.

napoly2-_110.jpg

Dolce vita kiruccanások

Nápolyt nem csak csak saját maga, hanem a környezete miatt is lehet imádni. Kiváló kiindulópontja ugyanis rengeteg szuper kirándulásnak, ahová autót is bérelhettek, de a helyi HÉV és vonat- vagy hajóhálózat is megoldja a nagy részét. Alap, hogy fel lehet menni a Vezúvra, vagy meg lehet nézni Pompeji vagy Herculaneum romjait, de még izgalmasabb bejárni Caserta Versailles-t idéző kastélyparkját vagy Caprit, Sorrentót és az Amalfi part további városait. Sorrentón túlra mondjuk már érdemes több napos kirándulásra menni, de az előbbiek mind beleférnek egy napba.

Tipp: Ha Sorrento felé indultok HÉV-vel, akkor készüljetek a tömegre, legalábbis Pompeji megállóig mindenképp. Elsőre elrettentő lehet, de teljesen élhető. Ahogyan a kirándulóutak hossza is: 40perc-másfél óra alatt mindenhol ott lehet lenni. A Nápoly környéki tengerparti városokban, így például Metában vagy Sorrentóban strandolni is lehet, úgyhogy ha olyan az idő, ne maradjon otthon a fürdőruha sem!

napolly4-_36.jpg

Persze soroltam volna még bőven, mit lehet imádni Nápolyban, de ennyi azért már csak elég lehet ahhoz, hogy felkeltsem az érdeklődéseteket. Nem köszönünk azonban el végleg a várostól és környékétől a blogon, hiszen jönnek még posztok a pizzáról, Casertáról vagy Sorrentóról is, érdemes lesz figyelni! 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról!

Fotók: Check-in blog - Horpáczi Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr218930804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2016.08.11. 01:09:10

ez mind saját fotó?

protézisesh 2016.08.11. 08:20:18

a pizzák tényleg zseniálisak, de amúgy végtelenül mocskos város, tele afrikai migránssal.

Kivlov 2016.08.11. 08:49:34

Eszméletlen szép hely.
Nyáresti tömeg a Via Toledo-n, zenélő-táncoló fiatalokkal, 1 eurós minipizza egy sarki "sufniban", Capri, központi tenderpari részek (Plebiscito, Castel Nouvo stb.), Duomo, kilátás San Elmo -ból. Óriási!
Akinek meg nem tetszik a szemét, a délies lazaság-rendezetlenség, a feketék, az ne menjen Olaszországba. Maradjon Ausztriánál vagy a Fricceknél.

ppeti99 2016.08.11. 08:55:08

2 hete voltam azon azon a vidéken. Sorrentoban aludtunk, bejártuk a környéket. GYÖNYÖRŰ hely. Kivéve Nápolyt!!! Szemét, falfirka, romos épületek, rossz arcú emberek a szűk utcákban. Senkinek nem ajánlom. Positanot, Amalfit, Caprit, Nápolyt, a Vezúvot, Pompeit, Sorrentot annál inkább.

Drago Brutic1 2016.08.11. 08:58:12

Pouzzolit semmiképp sem szabadna kihagyni, szintén 30 percre Nápolytól, a Solfatara vulkánfeltörései egészen különlegesek.

odamondó 2016.08.11. 09:05:56

@protézisesh: ennyi. Nápoly egy gettó. (voltam ha valaki kérdezné) Olaszország segglyuka és maguk az olaszok is utálják főleg a lakóit.

Amúgy annak való aki szeretne dél amerikai körülményeket tapasztalni, de nem akar annyit költeni az utazásra.

Az más napra tartozik, hogy igen a pizza finom meg iszonyatos történelme van ami sajnálatos, hogy ide jutott (vagy igazából mindig is ilyen volt)

wrstjnethn 2016.08.11. 09:23:26

@ppeti99: "Kivéve Nápolyt!!! ... Senkinek nem ajánlom. Positanot, Amalfit, Caprit, Nápolyt, a Vezúvot, Pompeit, Sorrentot annál inkább."

Most akkor igen vagy nem???

ppeti99 2016.08.11. 09:28:39

Nápoly kivételével minden hely a környéken gyönyörű és már holnap visszamennék! Positano nálam a favorit. :)

Drago Brutic1 2016.08.11. 09:29:14

@odamondó: Ilyenkor azért felmerül a kérdés: Mire számítottál? Miért mentél el? Hogyan álltál te hozzá a városhoz? Jó volt-e a döntésed?
Nápolynál láttam lepukkantabb városokat, pld Grúziában, Boszniában, és azoknak is volt varázsuk. Kábé utánanéztem, hova megyek, és nekem nagyon bejött Nápoly, mert életteltelibb, mint Milánó, de Rómánál is. Pillanatig sem volt félelmem, veszélyes helyzet.

Voznyák Pista2 2016.08.11. 09:30:02

A szűk hangulatos kis utcácskák elmondhatók bármelyik mediterrán városkáról, beleértve a Horvát tengerpartot is.
Erős nyári napsütésben csak így érhető el, hogy ne a falakat süsse a nap, és a szűk utcákat csak a tengeri szél járja. Praktikus megoldás, egyfajta klíma szabályzás.

checkinblog 2016.08.11. 09:46:50

@Drago Brutic1: és ott töltötte a gyerekkorát Sophia Loren, milyen jó, hogy mondod! :)

checkinblog 2016.08.11. 09:49:28

@Drago Brutic1: egyetértek. semmi félelemérzetem nem volt, ennyi szemét pedig szerintem minden nagyvárosban van (btw Rómában vagy Milánóban is, ha már olasz kell említeni). szerintem akinek nem tetszik, annak egyszerűen nem tetszenek az ilyen típusú városok.

orient 2016.08.11. 09:57:28

Balla Napoli. Legszebb olasz varos es obol. Persze sok a szemet tudjuk 10 eve is sok volt. De az a hangulat, es emberek es kultura ami ott van sehol mashol. Herculaneum, napoly kornyeki romai romok es szinhazak, a napolyi muzeumok, Castello Nuovo es a sor vegtelen. min. 30x voltam mar napolyban es nem lehet megunni sosem, mindig tartogat valami ujat. Es 2 erdekesseg: Napolyban van a legtobb Michelin csillagos etterem Olaszorszagban (nem Mlano, Roma vagy mas varos...) es imadjak a magyarokat. Akarhol megtudtak magyarkent latogatok mindenhol azonnal ajandekozon. Most mar sok a baratom lent es ha megyek mintha hazajarnek. TEnyleg varazslatos hely!

Drago Brutic1 2016.08.11. 10:04:07

@checkinblog: Vele sajnos nem találkoztam :) . Na de Maradona! Már több mint 30 éve focizott ott, de még mindig ott van a fotója a hentesüzlet kirakatában, a fodrászatéban és még a kápolnákban is! Valójában ő a város védőszentje, csak rosszul tudják a leírások :)
Ami még nagyon tetszett a nápolyiakban, az a kommunikációjuk. Te nem beszélsz olaszul, ők meg csak olaszul, de mégis mindent értesz, úgy gesztikulálnak.

Jean Sol Partre 2016.08.11. 10:10:37

miután konkrétan védelmi pénzt kértek tőlem egy amúgy fizetős parkolóban, hogy "vigyáznak az autómra", én nem zártam a szívembe az amúgy tényleg gyönyörű várost. Kicsit odébb, délebbre ugyanilyen klassz helyek vannak ahol nem érezni ennyire a maffia közelségét.

Drago Brutic1 2016.08.11. 10:14:09

@checkinblog: Ne feledkezzünk meg a város másik híres szülöttéről, Rizzo felügyelőről sem, alias Piedone!

checkinblog 2016.08.11. 10:32:21

@orient: Ezt a magyarokat szeretik dolgot aláírom, imádott minket a házigazdánk érte :) ás alapvetően kedvesek az emberek nagyon. legalábbis rossz tapasztalatom ebben nem volt.

checkinblog 2016.08.11. 10:33:39

@Drago Brutic1: a gesztikuláció, bizony. minél délebben van az ember olaszban, annál kevésbé szólalnak meg az emberek más nyelven, de kézzel-lábbal próbálkoznak és nagyon pozitív hatást vált ki az ember, ha olaszul köszön, kér, stb.

orient 2016.08.11. 10:47:08

@Drago Brutic1: persze akinek a szep , tiszta uj barok es szallodak jonnek be az menjen Ibizara, Maltara, Santorinire vagy Korfura. Napoly piszkos, hangos es maffias is, bunozessel, de csiriviri spanyol, horvat, es mas olasz liguria tipusu nyaralohelyekkel ellentetben EREDETI. NEkem ez mindennel tobbet szamit. Kinek a pap kinek a papne...

Nem leszünk gyarmat ! 2016.08.11. 10:51:45

A nápolyi lányok, asszonyok gyönyörűek :) Mintha megannyi Sophie Loren sétálna az utcán :)

És ez sem utolsó dolog :)

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2016.08.11. 11:11:31

Az hagyján, hogy mocskos, büdös és szemetes az egész város, de teljesen kaotikus is. Olyan, hogy tömegközlekedés eleve nincs, meg például egy postai nyitva tartás eleve felejtős, ahogy esik úgy puffan minden, és mindenki mindenhol át akar verni. Egy „Non parlo italiano” kifejezésem után örültem, hogy nem vertek meg, mert ugye ott mindenki csak olaszul tud. A tenger? Tök fekete a vulkánikus kövektől, tisztaságot ott is felejtsd el. A pizza természetesen túl van hálypolva, valljuk be őszintén, nem agysebészet szintű feladat egy kimondottan jót enni bárhol máshol Olaszországon belül, de azon kívül is. Persze ezeken túl teljesen szép minden, csak elég nagy igénytelen gyomor kell hozzá, hogy ezeket meg ne lássuk.

Drago Brutic1 2016.08.11. 11:47:19

@Csibefogó: Az ilyen véleményeket utálom a tömegturizmusban. Ad1 - senki sem kényszerített arra, hogy Nápolyba menj. Arra se, hogy szeresd. Az viszont szánalmas, hogy igénytelennek nevezel bárkit, aki szereti. Ismered a mondást? Ha Rómában élsz, élj úgy, mint a rómaiak. Ez a "pénzemért elvárom a minőséget" felfogás a modern turizmus átka. Tudod, mit várhatsz el a pénzedért? A wellness hétvégét Ausztriában. Menj oda, neked az való. A világ 80 százaléka még kevésbé európai, mint Nápoly, mégis járnak oda igényes emberek. És tisztelik azt a helyet. Mert kurvára nem ők lettek meghívva, ők csak vendégek ott. Egyébként meg nem, a tenger nem fekete, nem akar mindenki átvágni, és tényleg azon vagy besértődve, hogy a helyiek a maguk nyelvén beszélnek?! Ez valami vicc?

komica72 2016.08.11. 12:21:37

Három hete voltam ott és érdekes módon a pozitív véleményekkel tudok egyet érteni! Gyönyörű hely, kedves emberek, senki nem akart lehúzni, átverni. Igen, kicsit szemetes, de szerintem nem szemetesebb, mint Pest... Igen, kaotikus a közlekedése: minden autó meg van húzva, be van horpadva, de ahogy láttam ők HASZNÁLJÁK az autókat és használati tárgyként kezelik: mi van ha kicsit behorpadt a lökhárító? Semmi! Attól még megy a kocsi... Jobb oldali sávból, balra kanyarodnak és fordítva, persze index nélkül :-) Kocsival voltunk, de semmi baja nem lett, mert mi figyeltünk rá; ők nem. Ennyi. Imádtam!!
Kaják: csúcs szuper! Nincs túlháJpolva @Csibefogó, és igazad van, nem kell agysebésznek lenni, hogy jót egyél máshol is (ezt mondjuk nem is értem, mire gondoltál :-))), de a minőség az az alapanyagtól is függ. Sőt! Itt meg első osztályú alapanyagok vannak, olyan ízek, amiket máshol nem találsz meg! Nem véletlenül akarják eredetvédetté tenni a Nápolyi pizzát...
ppeti99 - Positano csúcs! 4 éjszakát aludtunk ott :-)))

petit bourgeois 2016.08.11. 12:30:47

@Jean Sol Partre: Pontosan ez tortent velem Pizzaban is, nem egyedi, napolyi eset. Raadasul csak a koldulas egyik formaja, nem valami keresztapas maffiaugy, ennyire ne orulj, hogy belekerultel az elet surujebe. :)

komica72 2016.08.11. 12:31:04

@Csibefogó: Nem akarlak meggyőzni, mert gondolom többször nem mész oda...
Tényleg bántani akartak, mert nem beszéltél olaszul?? Kicsit túlparázod, nem? ;-)
Nekem 4-5-en magyaráztak kézzel-lábbal, amikor útbaigazítást kértem egy(!) embertől - mindenki segíteni akart.
Az egyik benzínkúton csak meghallotta (nem tőle kértünk segítséget) egy motoros, h keresünk vmit, felült és azt mondta kövessük, elvezet oda. Olyan rosszarcú volt szerencsétlen, h biztos nem kérnék segítséget még hasonlótól sem. És képzeld, nem maffiózó volt, mert még a kocsink is megmaradt a nap végéig a parkolóban!

petit bourgeois 2016.08.11. 12:35:26

@petit bourgeois: Pisa. Latszik, hogy ebedido kozeleg.

komica72 2016.08.11. 12:40:41

@Csibefogó: Tényleg bántani akartak, mert nem beszéltél olaszul?? Kicsit túlparázod, nem? ;-)

4-5 ember jött oda hozzám, kézzel-lábbal magyarázva, h segítsenek, amikor egy(!) embertől kérdeztünk vmit. Persze csak olaszul, de engem tökre szórakoztatott. :-)))
Egy benzinkúton csak meghallotta egy motoros (nem őt kérdeztük), h keresünk vmit, erre azt mondta menjünk utána, odavezet. Amúgy olyan rosszarcú volt szerencsétlen, h véletlenül sem őt kérdeztük volna... Ja, és mielőtt még vki rosszra gondolna: a kocsi sértetlenül megvolt egész napon át a parkolóban :-))

Bafana 2016.08.11. 12:41:34

De hogy lehet szegény cicákat megenni!
Nekem nem lenne gusztusom hozzá.

komica72 2016.08.11. 12:41:52

@komica72: na, a frissítésnél nem látszott... Bocs a duplikálásért

Drago Brutic1 2016.08.11. 13:24:07

Hagyjuk már a közlekedést. Metró, vasút, villamos...kényelmesen, kiszámíthatóan mindenhova el lehet jutni. AKinek ez kaotikus, közlekedjen Grúziában, ahol kb nincs latin betűs felirat, nincs menetrend, nincs kötött menetidő, nincs betartott KRESZ.,. De írhatnám a turistaparadicsom Máltát is, ahol csak remélheted, hogy feljutsz a buszra. A közlekedési morál meg kb megfelelő annak, aki életében nem csak Zürichben vagy Bécsben volt.

Rocko- 2016.08.11. 19:01:13

@checkinblog: köszi!
akkor merem felírni a listára. :)

odamondó 2016.08.12. 08:54:42

@Drago Brutic1: az a kérdés felmerült-e benned, hogy valaki valahova nem csak turistaként mehet. Konkrétan munka miatt voltam ott pár napot.

Ja az, hogy Milánó élettelen ugyanúgy igaz. Teljesen túlértékelt város.

Drago Brutic1 2016.08.12. 09:12:06

@odamondó: Remélem, voltál olyan jó stratéga, hogy a partnerekkel nem közölted, hogy Olaszország segglyukai ők. DDD

protézisesh 2016.08.12. 09:35:29

@komica72: nem szemetesebb, mint Pest?!

Egyrészt Pest se egy etalon, de a főpályaudvartól (Napoli centrale) a belvárosig (pl castello 'uovo, ha jól írom) konkrétan TÉRDIG jártunk a szemétben. Nem csak a kukák környékén, hanem az egész városban. Van persze egy hangulata az ódon házaknak, de északabbra (Firenze, Siena) ezerszer (milliószor) tisztábban van meg ugyanez az "olasz hangulat".

A környék szép, akár Capri, akár az Amalfi-part, vagy a Vezúv jön szóba, de maga Nápoly, mint város szerintem erősen kompromisszumos.

Amúgy maguk az olaszok is úgy vannak vele, hogy a mIlánóiak szerint Firenzében végződik Olaszország, a Firenzeiek szerint Rómában, a rómaiak szerint meg az utolsó benzinkútnál Nápoly irányába. Ami nálunk Borsod/Szabolcs megye, az az olaszoknak Nápoly (meg Szicília).

A michelin-csillagokhoz meg annyit, hogy van ott m* pizzeria is, ami egyféle pizzát árul és 1 órát kell rá várni. Akkor inkább egyél egyet BÁRHOL a városban, ugyanolyan jó lesz mind. (Tapasztalat)

Mancilla Pectoralis 2018.11.18. 15:30:46

@Nem leszünk gyarmat !: Én nő vagyok,nem dob fel a sok Sofia Loren:-D De Pompei érdekelne. Hogy lehet oda eljutni a legkönnyebben,és melyik településről?

checkinblog 2018.11.18. 16:59:25

@Mancilla Pectoralis: Nápolyból, Circumvesuviana vonattal :)
süti beállítások módosítása