Check-in

5 dolog, amit a nápolyiaktól tanulhatunk

2018. október 16. - checkinblog

Idén már zsinórban harmadszor mentünk vissza Nápolyba, annyira megfogott a város megjelenése és hangulata. Minden alkalommal egyre jobb itt élni pár napig, ami nemcsak azért van, mert elképesztően izgalmas és szép hely, hanem azért is, mert jó a lakói között lenni. Sokat tanultunk már a nápolyiaktól az itt eltöltött idő alatt, ezeket a tapasztalatokat pedig itthon is hasznosítjuk. Ezek közül hoztunk most ötöt, amit mindenkinek érdemes ellesnie tőlük!

nap_9061.jpg

Kevesebb idő otthon

Az olaszokra úgy általában jellemző, hogy előszeretettel élik mindennapjaikat a lakásukon kívül, az élet nagy része az utcákon, köztereken, kávézókban, éttermekben, vagy bárokban zajlik. A nápolyiakra ez különösen igaz, amit az itteni klíma is elősegít. Hétvégente lezárják a tengerparti sétányt az autók elől, ahogy más központi utakat is, és átadják a teret a korzózásnak. Ilyenkor a fél város kivonul, és itt éli a társadalmi életét. Hétköznapokon ugyanez történik a fontosabb tereken, szórakozónegyedekben, vagy a kávézók előtt. Az öregek sem ülnek otthon egész nap, megteszik a kötelező köreiket, hogy találkozzanak az ismerőseikkel és megvitassák a mindennapjaikat.

Erős szociális háló

Ennek a nagy utcai életnek az alapja az, hogy a nápolyiak elképesztően sokat beszélgetnek egymással. Kíváncsiak a másik életére, apró dolgaira. Olyan nincs, hogy egy este ne mennének le a térre, a kedvenc kávézójukba, vagy bárjukba, hogy megvitassák, mi történt Antonio bácsival, vagy az ő Gianluca fiával. Ezek fontos dolgok. Fontos a közvetlen érintkezés, az ölelések, az apró kedves gesztusok. Fontos, hogy a bácsik bókoljanak a néniknek, hogy a lányok a fiúkkal robogózzanak, és a srácok minden nap lemenjenek a térre fockázni. Elképesztően erős a szociális háló, van kihez szólni, van kinek szólni, van kinek mesélni. Ez az, ami itthon nagyon tud hiányozni.

nap_9155.jpg

A napi rituálék boldogsága

Kell az a reggeli kávé, a terasz alatti bárban; kell a ráfordított idő, hogy az csak a kávéról szóljon. Vagy arról, hogy megkérdezed a pultost (akit ismersz), hogy hogyan telt az előző napja. Akkor is, ha ez csak öt perc. Kell az idő a hentesre, a pékségre, az aperitivóra, a pizza utáni borra. Ezek a rituálék ugyanolyan fontos dolgok, mint a szociális érintkezések, és össze is fonódnak velük. Együtt hozzák létre azt a környezetet, amiben képesek az emberek egymásra és magukra figyelni. Ezért olyan erősek itt a hagyományok, és a nápolyi öntudat.

Kemény munka, édes pihenés

Buta tévhit, hogy a délolaszok lusták, és nem szeretnek dolgozni. Nagyon keményen dolgozak, csak pontosan tudják, mennyi az annyi, és hogyan kell rendesen pihenni. Ott van Fernanda, frittát készít kislánykora óta a spanyol negyedben. Déltől olyan kettőig kinyit, pihen, majd este 7-től 9-ig újra nyitva van. 79 éves, imád dolgozni, de azt is tudja, mikor kell lehűteni az olajat és hagyni a frittát holnapra. Itthon sokszor túlhajszoljuk magunkat, ami nem csak a pihenés, de a munka rovására is megy. Tudni kell semmit sem tenni, képesnek kell lenni a pihenésre.

nap_8951.jpg

Étteremkultúra mesterfokon

Nápoly híres pizzériáit és más éttermeit nem csak a turisták töltik meg, nem is nekik készül a pizza. Ez is egy erős tévhit. Itt az a hely fog menni, amit a helyiek elismernek és szeretnek, és ezzel fenntartanak. Mert ők a nagy fogyasztók, ők azok, akik hetente többször lemennek a kedvenc helyükre, akik valóban törzsvendégek. Elképesztő volt látni, hogy a Vanvitellin hogyan telt meg nyitás után percek alatt a trattoria olaszokkal. És élvezik az ételeket, az evést, az ízeket - tudnak enni! Ezzel pedig bőven megfér, hogy a vasárnap szent, akkor otthon eszik a család, és akkor tényleg a turisták töltik meg a pár nyitvatartó pizzériát.

Persze a nápolyiak sem tökéletesek, de minden tökéletlenségükkel mi nagyon tudjuk szeretni őket. Közvetlenek, kedvesek, büszkék, még ha számunkra sokszor kaotikus is, ahogyan élnek. Sok-sok szívvel.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról! 

Fotók: Horpáczi Dávid, Szöveg: Szabó Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr9414305559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2018.10.18. 10:54:18

Főleg abból a segélyből, amit a milánóiak dobnak össze.

malocz 2018.10.18. 10:58:45

Pont láttam pár napja a Paprika TV-n, Jamie Oliver sütött lángost, izé frittát Fernanda néninél.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2018.10.18. 12:42:01

Idén kétszer is voltam Nápolyban. Amit megtanulhatunk a dél-olaszoktól az az, hogy hogyan kell telebszni szeméttel mindent. Méghogy keményen dolgoznak... :D Tény, hogy pizzát tudnak sütni és azt jó áron is adják.

Ami pozitív bennük az az, hogy leszarják mit csinálsz. Ha katonák mellett közvetlenül nem, de tőlük 20 méterre drónoztam a belvárosban és senki sem szólt rám.

indafoto.hu/ppgergo/image/26086170-3862c744

mt-03 2018.10.18. 15:55:33

meg majd amikor kiramolnak, a kecod, a kocsid meg a taskad, de meg a zsebeid akkor maris mas lesz a filing :)

RobertJ 2018.10.18. 16:35:52

Két éve voltunk a párommal Nápolyban, pár napot töltöttünk ott. Juve szimpatizánsként eleve előítéletekkel mentem oda, és a rossz hírneve miatt kicsit aggodalommal eltelve is. Persze még az is hozzátartozik, hogy alapvetően csendes, enyhén agorafóbiás ember vagyok. Az eredmény? Szeretnék visszatérni Nápolyba. Valahogy az összes tökéletlenségével, a hatalmas zajjal ami jellemzi (nem vicc, füldugóban aludtam minden éjszaka. Ráadásul a szálláson volt kis kosárban), a káosszal, ami a nápolyi közlekedés sajátossága és az erősen gesztikuláló, hangos emberekkel együtt Nápoly egy magávalragadó, elbűvölő város.

checkinblog 2018.10.18. 16:39:50

@malocz: bizony! :) a hölgy egy legenda, itt egy történet róla, ami velünk esett meg :) www.instagram.com/p/Bomo4YRARka/?taken-by=cukornyul

checkinblog 2018.10.18. 16:42:47

@mt-03: Veled megesett? Mert egyik alkalommal sem tapasztaltunk ilyet. Pedig bejártuk sokszor a kikötöt, a montesantót, vagy éppen a spanyol negyedet is minden napszakban és többfelé laktunk a városban. Nem a világ legbiztonágosabb városa, de nem is olyan, mint amilyennek sokan lefestik. A véleményünk szerint pl a Blaha százszor rémesebb.

protézisesh 2018.10.18. 17:01:13

Kemény munka. Nápolyban.

Há-há-há-há.....

Csató 2018.10.19. 09:00:28

@protézisesh: Én is ezen röhögök itt, egy minisztériumi háttérintézményben:)))))
süti beállítások módosítása