Check-in

Junibor Borünnep - A legközvetlenebb borfesztivál

2015. szeptember 01. - checkinblog

A Junibor Borünnepet már harmadik alkalommal rendezték meg augusztus 27. és 30. között a Szent István téren. A rendkívül impozáns helyszín azonban nem jelentette azt, hogy egy földtől elrugaszkodott borfesztiválra érkezett ide a látogató. A Junibor a legközvetlenebb ilyen esemény, amin eddig jártam, mellőz minden modoroskodást, és a szakmai színvonala is teljesen rendben van, sőt. Elmondom, miért ajánlom mindenkinek jövőre is!

d_1.jpg

A borünnepnek már eleve az ad egy friss nyüzsgést, hogy olyan 40 év alatti Juniborászok kínálják itt legfrissebb tételeiket, akik a Fiatal Borászok Egyesületének tagjai. Sehol ennyi izgalmas címkét és elnevezést nem látni, és ha ezekhez még egy borbáros-beszélgetős légkör is társul, azzal bizony a hagyományos fesztiválok közönségéhez képest fiatalabb vendégeket is könnyű megnyerni. A Junibor Borünnep közvetlenségének kulcsa ugyanakkor az, hogy itt a legtöbb standnál tényleg el lehet kapni a borászt pár szóra, aki örömmel mesél a borairól még akkor is, ha már századszor mondta el egy nap ugyanazt. És ahogy ment le a nap, úgy lettek ezek a beszélgetések egyre szórakoztatóbbak, no meg egyre könnyebben csúszott melléjük az a sok jó bor a pult alól is.

d_2.jpg

d_4.jpg

A borászok és a közönség kapcsolatát erősítették a borünnep délutáni fogadóórái is, valamint a DiVinoban szombaton tartott 'Kedvencek kóstolója', ahová a borászok legkedvesebb saját tételeiket vitték magukkal. Belépőt egyébként csak az előbbi programért kértek, de maga a fesztivál ingyenes volt, mindössze 800 forintot kellett kicsengetni egy pohárért, amiből kóstolhattunk és amit utána hazavihettünk (a visszaváltás leginkább a turistáknak hiányzott, no meg azoknak, akik ezután belementek az éjszakába és otthagyták volna a poharat). A fizetés innentől a jól ismert kuponos rendszerben történt, amihez bőven volt váltóstand, fennakadások nélkül.

d_5.jpg

Ugyan egy idő után rendesen megtelt a Bazilika előtti tér, és 30 borász több, mint 100 borából válogathattunk, az ember pont az előzőek miatt nem tudta személytelennek érezni az egészet, hanem inkább úgy volt, vele, hogy nagyon jó helyre érkezett, ahonnan éjfél után sem akart továbbmenni. Pláne, hogy a Bazilika fényei is égnek még egyig. Szerencsére a standok zárása után a DiVinoban lehetett még folytatni a borozást, no meg az eszmecserét is a borászokkal, akik ugyanannyira nem akartak hamar hazamenni, mint a közönség. Amikor pedig Miklós Csabi kínálja neked Dúzsi Tomi legjobb rozéját, azt nem szabad visszautasítani.

Fotó: Horpáczi Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr487751488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werkolandinheaven 2015.09.02. 08:13:35

Elnézést, nagyon jónak tartom ezt a blogot, de ezzel a poszttal nem értek egyet. Ez a borfesztivál szégyen volt, a nagy bortermelo családok remake-je a fiatal generációval- sima szemfényvesztés. A borválaszték siralmas volt, a standok többségében totál hozzá nem értő hoszteszek voltak, akiknek nemhogy az árult borokról sem volt f...ogalmuk sem, de még a pincészetről sem, akinek dolgoznak (az egyik balatoni pl), üdítő kivétel a Vesztergombi bódé élelmiszertechnikus eladó hölgye (hogy a jó példát mondjam). Ez a borfünnepnek nevezett turista akármi a borfesztiválok legalja, csak rombolja a felépített képet. Elnézést, én ezt tapasztaltam.

checkinblog 2015.09.02. 14:46:18

@Werkolandinheaven: Semmi gond, máshogy láttuk, mást tapasztaltunk. Én nem találkoztam a standokon hozzá nem értő arcokkal, és a választékkal is nagyon ki voltam békülve, de lehet, teljesen más borokat kóstoltunk. Minél több a vélemény, annál teljesebb a kép.

Abayg 2015.09.03. 13:06:53

@Werkolandinheaven: azért nem mondanám, hogy a borválaszték siralmas volt (Szent Tamás, Dúzsi, Laposa, Weninger, és még sorolhatnám a jobbnál jobb borászatokat), nem tudom te miket kóstoltál, de ezek szerint könnyű úgy negatív kritikát fogalmazni, hogy nem ismered, hogy kinek mekkora munkája áll mögötte, akár csak a fesztivál szervezéstől egészen a bor készítéséig.

Werkolandinheaven 2015.09.03. 14:51:44

Nem a művelésbe és a készitésbe vetett fáradságot hiányoltam, hanem a szégyenletes felhozatalt. Pl Konyári legjobb bora az egyébként kiváló, de unis untalan ismert Loliense volt, semmi Sessio, és akkor hagyjuk a Pávát, v még feljebbi csúcsborokat. Erre mondtam, h ez még nekem is érdektelen volt.
süti beállítások módosítása