Check-in

Brunate: kilátás és ebéd felsőfokon

2018. május 17. - checkinblog

Brunate egy apró, alig 1800 fős település, ami közvetlen Como fölé magasodik és a hegytetőn található szűk utcáival. A városka elég szerencsés helyzetben van: gyakorlatilag minden szegletéből olyan kilátás nyílik a Comói-tóra vagy a környező erdőkre és falvakra, hogy az már szinte nem is fair. De nem csak ezért érdemes megnézni!

dsc_9737_1.jpg

Ha Comóban jártok, az egyik látványosság, amit meg kell néznetek, az az 1800-as évek óta működő sikló, és az, ami a tetején van: Brunate. A sikló pár köztes megálló érintésével jut fel a településre, mindössze nagyjából 5 euróért retúr, és már maga az út egy élmény – főleg, ha rendesen ki tudtok nézni az ablakon. Fölfelé ugyanis szépen, fokozatosan bontakozik ki a Comói-tó látványa a magasból, ami természetesen a hegytetőn válik teljessé. Itt kezdődik Brunate, egy valóban kicsi, ám annál barátságosabb hely, ahová nem csak várost nézni, de túrázni jönni is megéri.

dsc_9837.jpg

dsc_9718.jpg

Brunate ugyanis kiindulópontja több túraútvonalnak is a tó feletti erdőkön át, melyeken keresztül más városokba is eljuthatunk. De már az is egy szép kirándulás, ha csak a Faro Voltioanóba megyünk fel, ami nem más, mint egy Voltáról elnevezett világítótorony. Az olasz fizikus egy darabig a város lakója volt, így a tiszteletére és emlékére emelték a tornyot, ő sosem járt benne. A Voltianót nagyjából fél óra alatt elérhetjük a sikló megállójától (persze nem számolva a sok-sok megállót, amit a nézelődés érdekében teszünk), azon pedig ne lepődjetek meg, hogy olykor erős emelkedőkön visz felfelé az út. Már a torony aljától is elképesztő a kilátás, de mindenképpen érdemes a két eurós belépőt befizetve felmenni a tetejére is, hiszen az az igazán elképesztő. Megfelelő időben messzire ellátni, és nagyon jó időzni is itt egy kicsit, feltöltődni a végtelen nyugalommal és a friss levegővel.

dsc_9730.jpg

dsc_9755.jpg

dsc_9739.jpg

Már ez a kis túra is nagyon jó élmény volt comói utazásunk utolsó napján, de Brunate tartogatott még egy meglepetést: a Locanda Del Dolce Basilico éttermet. A világítótoronyból lefelé akadt meg a szemünk fakó, régiesen kopott épületén és őszinte kínálatán. A teraszán elénk táruló látvánnyal pedig teljesen megvett minket kilóra. Pár asztal, hatalmas fák, a tó és a hegyek – más nem is kell!

dsc_9766.jpg

dsc_9782.jpg

dsc_9801.jpg

A kedves kis családias ristorante pár helyi fogást kínál friss, szezonális alapanyagokból, legtöbbször polentával. Elképesztően finom minden, és olyan élmény itt lenni, mintha egy filmben lenne az ember (és tudom, hogy Sophia Loren az Nápoly, de úgy vártam, hogy kisétáljon az épületből bármikor). Az ételeket erős kávé és a végén házi bazsalikomos likőr zárja, amit a felszolgáló hölgy maga készít. Minden hibátlan, tényleg - úgy pedig nem szabad ide beülni, hogy rohannátok tovább. A szezonban szerda kivételével minden nap nyitva vannak, a téli időszakban pedig péntektől vasárnapig. Több infót itt találhattok a helyről, ahol a lehető legjobb dolog volt comói utunkat zárni!

dsc_9792.jpg

dsc_9820.jpg

dsc_9818.jpg

Korábbi posztunkat Comóról és környékéről itt találjátok, legközelebb pedig Bellagióról olvashattok majd.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról!

Szöveg: Szabó Kata, Fotó: Horpáczi Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr4813966724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bordat 2018.05.24. 18:26:29

Vannak szép helyek Magyarországon is de ez is csodás lehet

lalolib 2018.06.01. 11:24:45

Üdv,

Két hét múlva tervezünk egy olasz "tavas" utat, természetesen a Comói-tóval. Az egyik társunk kerekesszékes. A kérdésem: a sikló fel- és leszállása mennyire oldható meg kerekesszékkel? A leírásban szereplő képen sajnos úgy látszik, hogy ez nem "mozgás-barát". Voltunk már olaszban több helyen (legutóbb Capriban) és általában ott meg van oldva a mozgáskorlátozottak közlekedése.
Megköszönném ha tudnál segíteni.

checkinblog 2018.06.03. 20:27:45

@lalolib: Szia! Sajnos ilyen szemmel nem néztük, és valóban sok a lépcsó például, ami a beszálláshoz vezet. De az a biztos, ha megkérdezitek az üzemeltetőt itt: www.funicolarecomo.it
Funicular Office
piazza Alcide de Gasperi, 4
22100 Como
tel. 031-303.608
fax 031-302.592
eMail: info@funicolarecomo.it

lalolib 2018.06.04. 08:24:06

Köszönöm a segítséget!
süti beállítások módosítása