Check-in

Jökulsárlón, Izland egyik csodája

2016. augusztus 31. - checkinblog

Tavaly egy több napos roadtrip keretében jutottam el az egyik legszebb helyre, ahol eddig jártam: a Jökulsárlón gleccserlagúnához Izlandon. Annyira beleszerettem az országba, hogy idén egy teljes hetet töltöttem ott, hogy újabb részeit fedezhessem fel (és nem utolsó sorban, meglátogassam unokatestvéremet és ottani barátaimat). Jökulsárlón most nem volt tervben, ám mégis úgy alakult, hogy egy rapid túra keretében ismét szerencsém volt megnézni, ráadásul verőfényes napsütésben, 20 fokkal!

az-_119.jpg

Jükulsárlón Izland dél-keleti részén található a Vatnajökull Nemzeti Park területén, Skaftafell és Höfn között. A lagúna a Breiðamerkurjökull gleccser végénél alakult ki ott, ahol az olvadékvíz folyóként ömlik az Atlanti-óceánba. Területe az idők változásával egyre növekedett, ma 18 négyzetkilométer és ez Izland legmélyebb tava is, 248 méteres mélységével. Konkrétan drágakőként tűnik fel a szürke hegyek között az 1-es út túloldalán, és már távolról megbabonázza az embert. És ezzel nem is túlzok és nem is viccelek - én tapsikoltam örömömben, amikor kiderült, hogy idén is ott lehetek egy kicsit.

az-_145.jpg

A lagúna vize teli van hallal, ami odavonzza a fókákat, és rengeteg madárnak is lakhelyet ad a környéke. Szóval az elsőre kicsit sterilnek tűnő környezet nagyon is él, csak eléggé kell figyelni. A lagúnánál érdemes elidőzni, úgyis nehéz betelni a látvánnyal, és nem szabad kihagyni az óceánpartot sem, ahol szívesen megpihennek a jéghegyek apró darabjai is. Szürreális látvány. Most júniusban egy olyan extrém nyári napon voltam ott, hogy 20 fokig felment a hőmérséklet, így pólóban sütkéreztem a parton, amire mondjuk olyan nagy esély általában nincsen. A napsütéses idő egyébként is szerencse, mert ilyenkor jön ki a lagúna szépsége igazán az ég visszaverődő kékje miatt.

az-_123.jpg

az-_152.jpg

Jökulsárlónhoz Reykjavíkból autóval kényelmes tempóban el lehet menni 8 óra alatt oda és vissza. Ez azt jelenti, hogy közben van idő megállni például a Skógafoss vízesésnél, Vík madarakkal teli szirtjeinél vagy a fekete "homokjáról" híres Black Beachen. Nyilván más ezt a hosszú utat több nap alatt, szépen elosztva és mindre elég időt hagyva megtenni (amibe természetesen jóval több belefér ez előbbi pár megállónál), de ha valaki csak kevés időt van Izlandon és ezeket a helyeket nem hagyná ki, simán bevállalhatja az egynapos túrát Jökulsárlónig.

az-_104.jpg

az-_113.jpg

az-_11.jpg

Ha szeretnéd, hogy egy profi csapat segítsen megszervezni izlandi utadat, túráidat, az autóbérléstől a szállásfoglalásig, keresd az Erlendis Travelt. Ők rakták össze az idei utamat, amiről lesz még itt a blogon szó bőven - szívből ajánlom őket.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Check-in blog Facebook oldalát, és tuti nem maradsz le semmi jóságról!

Fotók és szöveg: Szabó Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://checkin.blog.hu/api/trackback/id/tr888931666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2016.09.01. 19:26:12

nagyon bakancslistás!

jövőre lehet csatlakozni? :D

2016.09.01. 22:59:20

Ha nyolc óra oda-vissza, akkor itt kábé az ötödik-hatodik órában van valahol.
www.youtube.com/watch?v=G54tllj-SKI

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.03. 18:46:36

Q szép helyek, el kell jutnom ide...

checkinblog 2016.09.05. 21:18:04

@István Zsolt: olyan jó, hogy ezt linkelted, mert a sigur rós nagy kedvenc :)
süti beállítások módosítása